Školky v Písku mají místo jen pro minimum ukrajinských dětí. Dál proto budou fungovat adaptační skupiny

4. červenec 2022 10:53

Ukrajinské uprchlice s malými dětmi můžou v Písku pracovat i o prázdninách. Předškoláci se sice nedostali do mateřské školy, budou ale chodit do adaptační skupiny. Většina dětí ji navštěvuje už několik měsíců a jsou tam spokojené. I proto mají Ukrajinky o hlídání dětí velký zájem.

Čtyřiačtyřicetiletá Oxana byla na Ukrajině porodní asistentkou. Už týden po příchodu do Česka začala pracovat, a to i díky zajištění hlídání svých dětí v adaptační skupině. „Pracuji v domově pro seniory v Protivíně, bez hlídání dětí bych to ale dělat nemohla,“ říká.

Do adaptační skupiny chodí i Bohdan, syn devětatřicetileté Anastázie z Charkova. Ta našla práci v písecké Faurecii. „Chci být finančně nezávislá, nechci být na podpoře. Když můžu, tak pracuji. Chci sama zabezpečit svoje děti,“ dodává.

Čtěte také

K zápisu do píseckých mateřských škol přišlo v červnu téměř třicet ukrajinských dětí, z toho dvanáct v předškolním věku. Město ale nemohlo vyhovět všem, proto bude adaptační skupina fungovat dál.

„Všichni víme, že místa v mateřských školách nejsou, proto byli uspokojeni pouze jednotlivci a adaptační skupiny budou pokračovat. Rodiče, kteří měli zájem, místo pro děti dostali, když přijde někdo další, ukrajinské hlídačky a koordinátorky se o ně postarají,“ uvádí vedoucí odboru školství městského úřadu Marie Cibulková.

Město Písek v současnosti připravuje nové prostory pro ukrajinské děti do šesti let. Vzniknou v budově bývalých jeslí na sídlišti Milady Horákové. „Budou tam dvě třídy, každá s kapacitou 25 dětí. Tyto adaptační skupiny budou spadat pod základní školu a obrovskou výhodou je, že bývalé jesle mají východ přímo na terasu a sousedí s mateřskou školou. Já myslím, že to bude fungovat,“ popisuje starostka Eva Vanžurová. Nové prostory pro adaptační skupiny budou hotové v září.

Spustit audio

Související