Školka v Bystřici se rozpadá, děti už se tam nevrátí

10. srpen 2011

Bystřice nad Pernštejnem musí rychle vyřešit, kam s 75 dětmi z mateřské školky Korálky. Při její rekonstrukci totiž vyšlo najevo, že má vady v konstrukci a statik budovu označil za nepoužitelnou.

Děti už naštěstí do školky nechodí. Kvůli rekonstukci budovu opustily už před několika týdny. "Ale ani v době, kdy tam byly, bezprostřední nebezpečí nehrozilo," říká místostarosta Josef Vojta s tím, že statický posudek z roku 2006 byl ještě "čistý". "Teď ale statik zjistil, že se začaly rozpadat tvárnice, ze kterých byla školka v 70. letech postavena," dodal. Největší problémy by prý hrozily v zimě.

75 dětí, které školku Korálky navštěvovaly, od 1. září nejspíš nastoupí do přístavby Základní školy Nádražní, kde je místa dostatek. Škola má kapacitu 800 dětí, ale zaplněna je ani ne z poloviny. Pro rodiče však změna nejspíš příjemná nebude. Původní školka stojí na sídlišti Voldán u autobusového nádraží a slouží hlavně lidem z místních částí, kteří do města dojíždějí za prací, zatímco nové prostory budou na druhém konci města. "Bereme to ale tak, že jde jen o provizorní řešení. Budeme hledat prostory opět na Voldánu," řekl Vojta.

autor: Daniel Burda
Spustit audio