Školáci ve Stonařově už nebudou při tělocviku mrznout. Budou mít novou tělocvičnu

25. září 2020 15:00

Chátrající budova, v zimě teplota kolem deseti stupňů, kamna na uhlí a stísněné prostory, které sloužily jako učebna ještě před druhou světovou válkou.

Právě na takovém místě do teď za špatného počasí cvičily děti ze základní školy ve Stonařově na Jihlavsku.

„Uděláme rozcvičku rychlou. Tak vidíte na mě všichni?“ Sledujeme rozcvičku páté třídy ze základní školy ve Stonařově. Na hřišti si děti diriguje učitelka Veronika Vlčková. Ačkoliv není zrovna teplo, cvičit venku je pro zdejší děti stále ta lepší varianta.

Nová hala a roky čekání

K dispozici totiž mají jen dvě staré tělocvičny. Problém s nepříliš vyhovujícími tělocvičnami řeší ve Stonařově dlouhé roky. Na jaře by ale konečně mělo přijít vysvobození. Vedle školy totiž vyrůstá zcela nová hala. „Tělocvična, jak vidíme na vlastní oči, je veliká, vejdou se sem všechny sporty a ta realizace bude poměrně blesková, na jaře bychom měli otvírat,“ říká uvnitř zastřešené hrubé stavby ředitel školy Zděnek Zdražil.

Stonařov, hodiny tělocviku ZŠ

Sám navíc vyučuje tělocvik, takže má z nové tělocvičny přirozeně radost. „Já tady 34 let učím tělocvik po všech možných místech, teď jsme rádi, že se na stará kolena dočkáme.“

Chátrající stará škola

Jedním z míst, kam děti za špatného počasí ve Stonařově chodí cvičit, je třeba chátrající budova staré školy, která vznikla ještě před druhou světovou válkou. Topit se v ní musí starými kamny a v zimě tam teplota klesá k deseti stupňům.

„Prostředí nevhodné, to samozřejmě ano. Ale tím zvykem, že jsme si dokázali tady vytvořit prostředí takové, že nebylo vyhnutí. Využívali jsme to ta léta a zkrátka si zvládli.“

Dvacet let

Ve Stonařově se o nové tělocvičně mluví bezmála dvě desetiletí. Proč se staví až teď, se jdeme zeptat starosty městyse Jaroslava Plavce.

„My jsme vlastně dokončili přístavbu školy v roce 1992 a hned na to jsme se snažili získat prostředky na novou tělocvičnu. Zkoušeli jsme různý zdroje. Prostě se nezadařilo.“

Městys tak s žádostí o státní podporu uspěl až letos, kdy mu ministerstvo financí na novou tělocvičnu přislíbilo 20 milionů. Ze svého pak na stavbu, která by měla být dokončena příští rok v únoru, přispěje částkou 7,5 milionu korun.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio