Školáci jsou zpět v lavicích, učit se budou i vězenkyně

3. září 2012
Zprávy z

Do škol na Vysočině se dnes po dvouměsíčním volnu vrací studenti. Do školních lavic nově usednou i ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou.

Přes šedesát tisíc dětí a studentů dnes na Vysočině opět usedne do školních lavic. Oproti loňskému roku bude ale méně prvňáčků i prváků.
V prvních třídách klesl počet dětí o devět set a v prvních ročnících o patnáct set. „Na střední školy nyní přicházejí populačně slabší ročníky, nejméně studentů bude v letech 2015 až 2016,“ řekl pro ČTK Miroslav Pech z krajského odboru školství.

Do lavic dnes kromě školáků usednou také předškoláci. V Jihlavě totiž otevřeli čtyři nové přípravné třídy. „Určeny jsou například i pro děti ze sociálně a kulturně vyloučeného prostředí. V Jihlavě už loni fungovaly dvě takové třídy. Pedagogové tam děti učili například i základní hygieně a vůbec samostatnosti třeba i v oblékání,“ řekl Regionu vedoucí jihlavského odboru školství Tomáš Koukal.
Svoji dceru do přípravné třídy pošle i paní Renata. „Jsem ráda, že takové třídy tady jsou. Moje dcera například skoro nemluví. Věřím, že jí tam učitelé rozpovídají a pak se nebude muset bát nastoupit do první třídy,“ vysvětlila žena.

Do školy dnes nastupují nejen děti, ale i dospělí - konkrétně vězni. Ve věznici ve Světlé nad Sázavou dnes totiž otevírají obor kuchař – číšník, ve kterém se bude učit hned patnáct žen.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio