Síť nabíjecích stanic pro elektromobily se pořád rozrůstá. Vozidel je ale stále menšina

25. květen 2018 06:10

Nabíjecích stanic pro elektrická auta na Vysočině přibývá. K dispozici je v Humpolci, plánují ji v Třebíči a nejenom tam. A to i přesto, že aut s čistě elektrickým pohonem je u nás zatím menšina.

Firmy v automobilovém průmyslu se ale chystají na masivnější nástup elektromobility včetně veřejné dopravy.

„Nastoupili jsme do hybridního autobusu IVECO,“ říká ředitel společnosti IVECO Bus Jiří Vaněk. Autobus má malý spalovací motor, který funguje jako generátor, dále elektrický motor a baterie. Pro cestujícího je na první pohled téměř k nerozeznání od klasického autobusu.

„Pravděpodobně cestující zaznamená výrazně nižší hodnoty hluku. Zatím jezdí zejména v západní Evropě, v poslední době se ale daří získávat zákazníky i v České republice a na Slovensku,“ dodal ředitel Vaněk.

Elektromobilita roste

Hybridní autobusy a i ty elektrické se prosazují hlavně v městském provozu. Elektromobily pomalu zaujímají místo v rodinných nebo firemních garážích. Například v Německu jsou už dvě procenta prodaných aut na elektrický pohon.

Trendu se proto začínají věnovat i firmy, které vyrábějí komponenty pro automobilový průmysl.

 „Naše firma byla oslovena už několika zákazníka z hlediska dodání ložisek pro elektromobily. Firmy, jako jsme my, ty trendy určitě musíme pozorovat,“ poznamenal Petr Novák, ředitel firmy Koyo Bearings.

Rok 2020

Masivnější nástup elektromobility nastane v ČR podle Sdružení automobilového průmyslu po roce 2020. Tlak na ekologičtější dopravu dokládají i změny evropské legislativy. Zatímco v roce 2007 byly průměrné emise na ujetý kilometr 159 gramů CO2, a vozů vyrobených v roce 2021 to bude 95 gramů.

Přesto krizový manažer v automobilovém průmyslu Petr Karásek vyhlíží nástup elektromobility opatrněji. „Zdá se mi, že legislativa je spíš ovlivněná ideologií, přesvědčením, než tou reálnou potřebou. Zájem uživatelů se ještě vybudit nepodařilo, oni si dokáží porovnat přínosy, náklady a rizika s tím spojená.“

Sdružení automobilového průmyslu odhaduje, že v roce 2040 bude podíl bateriových a plug-in hybridních vozidel na celkovém globálním prodeji víc než poloviční.

Spustit audio