Silný vítr v Česku komplikuje dopravu, desítky tisíc lidí jsou bez proudu

30. říjen 2018 07:00

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, komplikuje v úterý ráno provoz na mnoha železničních tratích.

Důvodem jsou většinou stromy, které spadly na koleje. Zhruba 30 tisíc lidí je bez proudu, uvedla společnost ČEZ.

Stromy spadly na trať například v úsecích Uhlířské Janovice - Ledečko, Rudoltice v Čechách - Lanškroun, Rumburk - Krásná Lípa, Vlastějovice - Ledeč nad Sázavou, Slavonice - Dačice, Hlinsko v Čechách - Ždírec nad Doubravou nebo na několika místech v okolí Havlíčkova Brodu.

Problémy na železnici byly kolem šesté hodiny ranní například mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Ve směru z Havlíčkova Brodu na Pardubice je přerušená vlaková doprava v úsecích Havlíčkův Brod - Rozsochatec a Ždírec nad Doubravou - Hlinsko v Čechách. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky ani mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi.

Dotčeny jsou tak desítky spojů, na některých místech je zavedena náhradní autobusová doprava. Kompletní přehled omezení je aktualizován na internetových stránkách Českých drah.

Silnice, výpadky proudu

S komplikacemi musí počítat i řidiči, protože stromy leží také na silnicích.

Na Vysočině vítr vyvracel stromy, někde poškodil i střechy domů. Hasiči už měli přes 130 výjezdů. Nikdo při nich nebyl zraněn, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Střechu rodinného domu utrhl vítr z rodinného domu ve Věži na Havlíčkobrodsku. „Část střechy skončila na vozovce,“ uvedla Musilová. Zajistit poškozenou střechu hasiči pomáhali také v jihlavské ulici Znojemská.

„V současné době eviduje dispečink ČEZ Distribuce přes šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí,“ sdělila kolem šesté hodiny ranní mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nejhorší situace je v okresech Benešov, Kutná hora, Vsetín, Šumperk, Chrudim a Havlíčkův Brod. Bez proudu je mnoho domácností i na severu Čech na Děčínsku a Českolipsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio