Silniční most ve Vilémově se zřítil před deseti lety, případ stále není soudně uzavřený

4. září 2024 15:30

Čtyři mrtví a dva zranění. To je bilance tragického pádu silničního mostu u Vilémova na Havlíčkobrodsku. Tragédie se odehrála na den přesně před deseti lety, 4. září 2014 krátce před patnáctou hodinou.

Původně bylo obviněných deset lidí, pro většinu z nich už celý případ po soudní stránce skončil. Pádem mostu ve Vilémově se v současné době zabývá Nejvyšší soud, na který se s dovoláním obrátil jeden z obžalovaných Michal Hejkal.

Hejkala letos na jaře, společně s dalšími třemi muži, kteří pracovali jako stavbyvedoucí, odsoudil krajský soud v Pardubicích na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Podle předsedy senátu Aleše Holíka obžalovaní podcenili riziko vyplývající z odtěžení zeminy u paty mostu a jejich postup byl v rozporu s projektovou dokumentací. Odtěžování bylo možné zahájit, ale jen v menší míře a klenba měla být podepřena. S tím právě Michal Hejkal nesouhlasí.

Rozsudek Nejvyššího soudu v nedohlednu

Případ se k Nejvyššímu soudu dostal na konci letošního července a podle mluvčí Gabriely Tomíčkové se momentálně nedá odhadnout, kdy bude vyřízený. Nejvyšší soud už v celé záležitosti jednou v minulosti rozhodoval. Také tehdy to bylo po dovolání Michala Hejkala. Tehdy mu vyhověl a vrátil věc k projednání krajskému soudu v Pardubicích.

Pravomocné tresty

Jako první byli pravomocně odsouzeni stavbyvedoucí Josef Spour a Roman Bednařík. Dostali dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a také zákazy činnosti. Podle rozsudku, který obstál i před Nejvyšším soudem, se dopustili obecného ohrožení z nedbalosti.

Soudy naopak zrušily stíhání zbylých čtyř lidí. Na stavbě působili například jako koordinátoři bezpečnosti práce. V jednom případě šlo o úřednici krajského úřadu.

Spustit audio