Silnice na Vysočině jsou kvůli ledovce sjízdné s opatrností

3. prosinec 2018 10:30

Na Vysočině od neděle místy prší, silnice jsou kvůli ledovce sjízdné se zvýšenou opatrností. Nejpostiženější jsou Žďársko, Třebíčsko a Havlíčkobrodsko.

Zavřené jsou dočasně dvě silnice třetí třídy, a to mezi obcemi Police na Třebíčsku a Vysočany na Znojemsku a mezi vsí Hluboká a Radostnínem na Havlíčkobrodsku, řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Při nehodách zatím nebyl nikdo zraněn. Hasiči odklízeli asi na dvaceti místech stromy ze silnic.

Hlavní silnice jsou mokré

Hlavní silniční tahy na Vysočině jsou po solení mokré, na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Výstraha meteorologů před silnou ledovkou platí do dnešního poledne.

Policie zaznamenala od časných ranních hodin pět dopravních nehod. Přijímá vyšší počet volání řidičů. „Upozorňují na místa, kde to klouže a žádají o vyslání sypačů,“ uvedla Čírtková. 

Spadané stromy

Kvůli námraze někde padaly stromy. Hasiči měli nejvíc výjezdů v noci a brzo ráno, jezdili hlavně na Havlíčkobrodsku a na Žďársku. Stromy odstraňovali ze silnic asi na dvaceti místech, ve dvou případech řešili problém se spadlými dráty elektrického vedení, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. U Horního Studence na Havlíčkobrodsku narazilo do spadlého stromu osobní auto, nikdo se nezranil.

110 sypačů v terénu

Pršet v kraji začalo v neděli k večeru, srážky na podchlazeném povrchu namrzají. Silničáři jezdili celou noc se 110 sypači. K ránu se teploty pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia, kolem 08:00 byly na větší části kraje kolem nuly.

Přes den bude na Vysočině většinou zataženo, občas bude pršet. Ledovka se zpočátku ještě může místy tvořit na východě kraje. Později by měly srážky ustat, někde mohou být mlhy. Teploty by se během odpoledne mohly dostat k šesti až deseti stupňům Celsia. 

zdroj: ČTK
Spustit audio