Silné mrazy na Vysočině vážnější škody nenapáchaly

9. prosinec 2012
Zprávy z

Mrazy na Vysočině si zatím nevyžádaly žádné lidské životy. Zatímco v celém Česku zemřeli během víkendu minimálně tři lidé, v našem kraji policisté vážnější problémy nezaznamenali. Některé azylové domy jedou v krizovém režimu.

Azylové domy pro muže v Jihlavě a Žďáře nad Sázavou příjímají v těchto mrazivých dnech lidi bez střechy nad hlavou a v případě, že nejsou opilí, nabízejí jim možnost přespání. Často ji ale vůbec nevyužijí. Například dům na Čajkovského ulici v Jihlavě nabízí přespání na matraci od devíti večer do sedmi ráno. Jeho zaměstnanci ale bezdomovce v ulicím nekontaktují, řada z nich proto o možnosti neví. Region oslovil o sobotní mrazivé noci muže bez domova na jihlavském vlakovém nádraží. Ani on o možnosti přespání v azylovém domě nevěděl.

Zatímco ve Žďáře nad Sázavou se rozhodli přistoupit k nouzovému řešení nárazového přespávání už před měsícem, v Třebíči tuto možnost nezvažují: "Mrazy ještě nedosáhly takového stupně, abychom nad tím museli přemýšlet", říká vedoucí střediska Kloudová.

Na silnicích mrazy naopak pomáhaly

Policistům na Vysočině se mrazy postaraly o relativně klidný víkend. Jediné, co museli řešit, bylo páteční noční selhání všech vlakových přejezdů v Třešti na Jihlavsku a noční potyčky opilců v celém kraji. Dopravních nehod bylo minimum. "Když jsou silnice suché a vymrzlé, je to vlastně jenom dobře," řekl Regionu dispečer nedělní směny Krajské správy a údržby silnic. Opatrní by měli být řidiči ve vyšších polohách kraje a na vedlejších silnicích, kde může ležet uježděný zledovatelý sníh.

Mráz přinesl radost lyžařům

Díky silným mrazům mohou správci vleků na Vysočině vydatně zasněžovat sněhovými děly svoje svahy. Na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí po dlouhém zvažování spustili vlek už tento víkend: "Zvažovali jsme to ze všech stran, ale jsme rádi, že jsme do toho šli. Je tady kolem dvou stovek lidí a lyžařské podmínky jsou ideální," řekl Regionu správce sjezdovky Jiří Pálka, který jako první na Vysočině zahájil letos lyžařskou sezónu.

Azurové nebe a dostatek sněhu, víc si lyžaři na první lyžovačce nemohli přát
autor: ost
Spustit audio