Sezona alergií letos začala dřív, než obvykle

22. březen 2024 06:30

Sezona alergií podle lékařů i pacientů začala letos o něco dřív, než je obvyklé. Důvodem jsou teplá zima a rychlý nástup jara.

Například podle webu ProAlergiky budou ve druhé polovině března  ve vzduchu nejvíce dominovat pyly jasanu, topolů, javoru a vrb. Někteří alergici ale první příznaky zdravotních potíží zaznamenali už v únoru. „Alergií na pyl trpím od dětství, možná od nějakých deseti, jedenácti let, když se to začalo projevovat. A od té doby se to začalo de facto stupňovat,“ vzpomíná dnes třicetiletý Jakub z Jihlavy. „Jakmile začnou kvést kočičky, tak vím, že musím začít brát prášky,“ pokračuje. Letos zapil první pilulku proti alergii už v půlce února.

Vyšší počet příchozích pacientů, které trápí alergie na pyl, potvrzuje i primář interního oddělení jihlavské nemocnice Jaroslav Točík: „Alergie se projevují v posledních letech o něco dříve, než jsme byli zvyklí. To znamená, posouvají se ty první projevy z jarních měsíců do měsíců zimních. Což je způsobeno oteplováním, mění se počasí a řada stromů, které vytváří alergické reakce, kvetou už třeba v únoru.“

Alergie na pyl se může u člověka projevit kdykoli během života.

Spustit audio