Senioři z Onšova fotografují české celebrity. Výstava zamíří i za hranice

14. únor 2013

Důchodci z Onšova fotí české celebrity, které jim za fotky nabízejí mnoho. Vědí totiž, že peníze z výtěžku půjdou na invalidní vozík do domova a hlavně se jim jejich nadšení neskutečně líbí. Na jedno z dalších focení už se těší například herci Vinohradského divadla. Pak se výstava objeví nejen v Česku, ale i za hranicemi.

“Já jsem tam šla a říkala jsem, můžu vás vyfotit? On se mnou hovořil a to všechno...“ Jiřinka fotila pana Kukuru.

„Já jsem fotila pana Bolka Polívku. Ono záleží tady na tom vedení, víte. Nám zbývá na stará kolena ležet na kavalci - nebo něco dělat. Já jsem tady strašně šťastná, já nejsem doma tam, kde jsem se narodila, já jsem doma tady,“ doplňuje kamarádku Jiřinku paní Jarka.

V domově je už pět let. Začíná hodina s fotografem Ondřejem Citerou.

Začínajících fotografů je v onšovském domově důchodců více, přesto jsou všichni z focení celebrit a nápadu samého nadšení, stejně jako profesionální fotograf a učitel Citera:

„Ono to bude veselé a bude to možná vyžadovat trochu trpělivosti, předpokládám. Na to jsem připravený.“

Ředitel domova v Onšově Václav Jaroš má nemalé plány. Peníze, které fotky vydělají, půjdou na koupi invalidního vozíku do domova. Například Bolek Polívka prý už nabídl za svou fotku několik tisíc korun.

„Každý z nás je celebrita, všichni jsme originál a všichni jsme výjimeční. Ať je to Karel Gott nebo paní Nováková. Všichni máme být hrdí na to, kdo jsme a co děláme. Ty lidi se u toho něco přiučí, jejich ego jde strašně nahoru,“ říká Jaroš.

Výstava, která se objeví v Čechách, ale i na Slovensku nebo Rakousku a Holandsku, bude hotová do konce června.


Zvětšit mapu
autor: ost
Spustit audio