Senioři by jako chodci měli myslet především na svou viditelnost

25. březen 2016
Dobré odpoledne

Chodci jsou v silničním provozu nejzranitelnější. Příčinou mnoha dopravních nehod je často špatná viditelnost chodců. Pro své vlastní dobro by měli nosit reflexní prvky na oblečení.

Za snížené viditelnosti noste reflexní prvky a pamatujte, že ani na přechodu nemá chodec absolutní přednost. To jsou jen některé z rad, které by si měl člověk v rámci bezpečnosti silničního provozu pamatovat. Policejní preventisté to připomínají i na besedách pro seniory. Na dané téma jsme hovořili s komisařkou Kateřinou Kubzovou.


Kde dělají nejvíce chyb senioři jako chodci?

Senioři jako chodci by měli myslet především na svou viditelnost. Často se totiž setkáváme s chodci v tmavých kabátech a s tmavými doplňky, kteří jsou za snížené viditelnosti pro řidiče téměř neviditelní. Na přechodech pro chodce si senioři občas neuvědomují, že nemají absolutní přednost, a nemohou bez rozhlédnutí přecházet.

Co by tedy měli senioři, zvláště ti méně mobilní, udělat pro to, aby byli na silnici dobře vidět?

Stejně jako ostatní chodci by neměli opomíjet svou bezpečnost a měli by zajistit svou viditelnost nošením oblečení jasných barev a při snížené viditelnosti pak opatřit oděv, tašku, hůl nebo i chodítko reflexními doplňky.

To je teď ostatně nově povinné. Jaké s tím už máte zkušenosti?


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Zatím policie prováděla spíš takové dopravně preventivní akce, kde upozorňovala na tuto novou povinnost, tedy být vybaven reflexními doplňky za snížené viditelnosti mimo obec. Zatím o tom spíš komunikujeme s chodci a v rámci akcí rozdáváme reflexní pásky.

Zmínila jste řidiče. Nakolik jsou právě senioři řidiči specifickou skupinou? Způsobují třeba více dopravních nehod nebo je to naopak?

S přibývajícím věkem senioři mohou mít pomalejší reakce a nemusí dokázat včas reagovat na situaci, která může nečekaně nastat. Z hlediska věku se senioři ale nijak významně nepodílí na počtu zaviněných nehod.


Další podrobnosti k tématu dopravy a prevence se dozvíte v audio záznamu rozhovoru s policejní komisařkou Kateřinou Kubzovou – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio