Sehnat kuchaře je problém. Narazili na to i v humpoleckém pivovaru

31. květen 2022 07:00

Podnikatelé v oboru gastronomie se potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Podle odhadů asociace hotelů a restaurací po covidu skončila až třetina pracovníků v oboru. 

Řada zaměstnaných v oblasti gastronomie změnila za koronavirovou pandemii svůj obor. Často je k tomu dohnala nejistá práce i finanční ztráty kvůli uzavřeným podnikům. Teď je ale problém kvalitní zaměstnance, například kuchaře, sehnat. 

Zjistili to i v humpoleckém pivovaru Bernard při přípravách na otevření nového návštěvnického centra.

Restaurace

V lokále je ještě klid, v kuchyni restaurace pivovarského návštěvnického centra už se ale vše chystá na první ostrou směnu. S provozem se seznamuje i kuchař Pavel Hruška. Práci nakonec vzal i přesto, že za covidové pandemie uvažoval o změně oboru. „Baví mě jídlo, vaření, servis k lidem a tady se naskytla možnost, tak jsem to šel zkusit.“

Vybudováním návštěvnického centra pivovar vytvořil v Humpolci na 40 nových pracovních míst. Obsadit je ale bylo podle manažera zařízení Tomáše Lavického možná těžší, než samotné stavební práce. Nedostává se lidí hlavně v gastronomickém provozu. „Spousta lidí odešla, už to nedělají, mají jinou práci.“

Zvláštní branže

Pracovní nabídky pro své centrum vypsal pivovar už na konci minulého roku, plno ale stále nemá. I když většinu lidí se sehnat podařilo, část jich ještě ve zkušební lhůtě znovu odchází, připomíná spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Nabrali jsme plný stav, ale je to zvláštní branže tady ta gastronomie, kdy kuchař jeden den přijde a řekne: zítra už nepřijdu, což z pivovaru neznáme.“

Aktuálně tak stále chybí jeden číšník a jeden kuchař. Přitom nejde o problém jednoho podniku. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka byl odliv zaměstnanců z gastronomických oborů velký. „My odhadujeme, že to byla asi třetina lidí, kteří odešli jinam, ale odhady se dost liší. Zase na druhou stranu, třeba co se týká hotelů, tak se celkově propustilo do pěti procent zaměstnanců.“

Podle Václava Stárka nepomůže ani zaměstnání ukrajinských uprchlíků. Alespoň ne dlouhodobě, počítá totiž s tím, že se většina vrátí zpět do své vlasti. 

Spustit audio

Související