Sedmnáct čistého, pětadvacet. Studenti jihlavské VŠPJ hledají práci a mají své mzdové požadavky

8. listopad 2018 06:00

Dostudovat a získat dobré pracovní místo. To bývá cíl všech studentů a jihlavskou Vysokou školu polytechnickou (VŠPJ) nevyjímaje.

Dokáží definovat své požadavky a mají představu i o nástupní mzdě. Za prací mimo Česko se jim moc vyjíždět nechce, mimo Vysočinu ale za prací rádi vycestují. To slyší mnozí zaměstnavatelé z našeho i sousedních regionů. Naopak neradi dávají nezkušeným nováčkům hned velké peníze.

Představy obou stran se střetly i na jihlavské Vysoké škole polytechnické (VŠPJ). Za studenty tam přijely firmy, které hledají čerstvé síly.

Studentka: žiju sama, potřebuji sedmnáct čistého

„Určitě bych aspoň tak těch sedmnácti čistého chtěla mít. Dá se říct, že bydlím sama, tak už znám finanční nároky na ten měsíc,“ propočítala si Pavlína Tučková, která v současnosti hledá práci ve zdravotnictví. Podobně mluví i Jitka Faltýnová a Karel Otčenášek - další studenti, kteří se zastavují u stánků možná budoucích zaměstnavatelů.

„Hlavně si to zkusit, ten kolektiv, aby tam byl, podmínky pracovní, plat. Já bych okolo těch dvaceti tisíc taky chtěla. Doufám, že mi to vyjde.“

Přehnané požadavky

Zmíněné požadované platy nevystřelují do nereálných výšin. Mnohdy však absolventi chodí k potencionálnímu zaměstnavateli s představou o částkách, které nemůže splnit nebo jinými nereálnými požadavky. Své o tom ví Barbora Jelínková z Hotelu Panorama: „Někteří opravdu chtějí třeba jenom peníze, což ten hotel úplně nabídnout neumí. Mají nereálná očekávání, že za tři měsíce budou povýšeni. Takže někdy se nestřetává to očekávání naše s tím kandidátem.“

Práce v zahraničí nebo v Česku?

Lenka Schneiderová ze společnosti, která zprostředkovává brigády v zahraničí, zase vidí problém v tom, že někteří vůbec nechtějí za hranice Česka vyrážet. „Studentům se v poslední době nechce moc vyjíždět do zahraničí. Radši zůstávají tady v Česku. Slyšeli jsme, že to má co do činění s tím, že je tady spousta volných pracovních míst.“

Velké množství potenciálních zaměstnanců nabízí právě Vysoká škola polytechnická. Svým absolventům zprostředkovává práce a brigády, nebo stáže, ať už ve Velké Británii, Lucembursku, Finsku, Belgii.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související