Sbírka motýlů má své lobbisty. Divadelní festival na malém městě se bez nich neobejde

9. červen 2016

Nové Město na Moravě, to není jenom biatlon a horská kola, to je i divadelní festival Sbírka motýlů. Letos se koná už po desáté a jak jako pořadatelé doufají, zase naláká dva tisíc diváků. „Na to, že v Novém Městě žije jedenáct tisíc lidí, je to velké číslo. My počítáme kusy diváků. Sčítáme je na jednotlivé body programu, ale máme festivalové diváky, kteří dorazí na víc představení. Nicméně unikátních diváckých zážitků míváme opravdu kolem dvou tisíc,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni jeho programová ředitelka Zdenka Sokolíčková.

Letos přijede devět souborů a také dvě hudební skupiny. Program se rodí hned po předchozím ročníku. „To se vždy sejdeme, zhodnotíme, co se nám povedlo, co by mohlo být lepší, co se líbilo, nelíbilo a přemýšlíme, jak by mohl vypadat příští ročník,“ vysvětluje Zdenka Sokolíčková.

Všichni dělají všechno. Programová ředitelka vylepí plakáty, a když je potřeba, sedne i do pokladny

„Snažím se sledovat, jaká představení mají premiéry, jaká jsou úspěšná, jak jsou recenzovaná. My jsme dobrovolnicky organizovaný a neziskový divadelní festival, pro nás je dost zásadní i ta finanční stránka. Nejsem na to sama, je nás v týmu víc, v kolektivu tří, čtyř lidí pak program dáváme dohromady. Aby byla nabídka pro všechny cílové skupiny. Rodiny s dětmi, středoškoláky, mladé lidi, lidi v produktivním věku, ale také pro seniory.“

Zdenka Sokolíčková

Všichni dělají všechno. „Já sedím na pokladně, vylepuji plakáty a jsem programová ředitelka. Hodně zajímavé bude představení v pátek dopoledne. Je to nevlídný čas, ale je to představení pro školy. Pražské studio Alta, ve kterém hraje Lucia Kaširová a Vanda Hybnerová, uvede punkovou klaunerii Angel-y. To představení mělo derniéru v březnu a nám se ho ještě podařilo dostat v červnu do Nového Města na Moravě.“

Sbírku motýlů v Novém Městě nepřehlédnete

Taky Sbírka motýlů musí o každého diváka bojovat, zvláště o mladého diváka. A jak říká Zdenka Sokolíčková, je to hodně o kontaktech. „Já jsem chodila na gymnázium ve Žďáře nad Sázavou a mám kontakty tam. Jedině díky paní profesorce Andree Popelové vozíme desítky a desítky žďárských studentů do Nového Města. Na každé škole je člověk, většinou češtinář, kterého zajímá divadlo a kvalitní kultura a ten za nás lobuje a vybojuje nám diváky,“ říká Zdenka Sokolíčková.

Sbírka motýlů probíhá v parku pod korunami kaštanů za katolickým kostelem, kde se představení hrají buď v cirkusovém šapitó, nebo pod širým nebem. Divadelní soubory hrají i na náměstí Vratislava z Pernštejna. „Taky v sále v kulturním domě a v Základní umělecké škole Jana Štursy. V posledních letech spolupracujeme s majiteli měšťanských domů. Loni jsme uváděli některé body programu v Galerii Sokolíček a letos v Kafé 133 u evangelického kostela,“ vypočítává programová ředitelka festivalu Sbírka motýlů místa, kam mohou diváci dorazit.

Zahradní slavnost na zahradě evangelického kostela

V Novém Městě na Moravě si lidé v rámci festivalu Sbírka motýlů užijí i zahradní slavnost. „Tu pořádá Sbor českobratrské církve evangelické, koná se na zahradě přiléhající k evangelickému kostelu, která je přenádherná, dneska ráno posekaná. My jsme připravili akrobatické představení a workshop. Se sborem jsme se domluvili a v rámci Noci kostelů se představí Víťa Marčík mladší se svým Malým princem,“ zve na festival Sbírka motýlů Zdenka Sokolíčková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka