Sběrači kovů vykrádají na Třebíčsku kontejnery se šrotem

29. listopad 2013

Sběrači kovů přišli na nový způsob, jak se snadno dostat k železu. Nač se lopotit a trhat okapy z fasády, nebo páčit měděné parapety z oken? Začali rovnou vykrádat kontejnery s kovovým šrotem. Problém s těmito zloději mají pravidelně ve Výčapech na Třebíčsku.

Obec Výčapy čelí nájezdům sběračů kovů. Ti kovy kradou přímo z kontejnerů. „Každou chvíli se nám pokoušejí kontejnery vybrat,“ potvrzuje nezávislý starosta obce Zdeněk Voltr.

„Jednou se mi podařilo chytit je při činu. Mám fotku automobilu, kontaktoval jsem policii, která to s nimi údajně řešila. Od té doby se podařilo kontejnery přece jen trochu naplnit,“ popisuje.

„Je to bordel, nemělo by se to dít,“ komentuje situaci Alena Kuchařová, místní obyvatelka.
„Je to čím dál horší. Ale jak tady někoho zastihnete?“

Krádežemi trpí především vesnické spolky, protože právě ze sběru kovů získávají peníze pro svoji činnost.

„Jako nezisková organizace těžko můžeme nějak fungovat a toto je jeden z našich hlavních příjmů, abychom mohli provoz zabezpečit,“ vysvětluje starosta dobrovolných hasičů Marek Svoboda

Za kilo kovu získají zloději ve sběrně až pět korun. Není proto divu, že se z vykrádání kontejneru stává docela slušný byznys.

Problém je to nejen ve Výčepech, ale i dalších obcích na Třebíčsku. Proto policisté posilují hlídky a zaměřují se na kontejnery na železný odpad po celém okrese.

autor: Michal Malý
Spustit audio