Sběrač nedopalků se nezastaví. Pardubice získají na jejich úklid milion korun ročně

12. březen 2024 08:40

Stačí jít po městě a chvíli se dívat na zem a uvidíte je. Odhozené nedopalky se válí všude, nejen v okolí odpadkových košů, ale třeba i na historickém náměstí zašlapané ve spárách dlažby. Pardubická radnice se teď zapojila do projektu Nevajgluj, po podpisu smlouvy získá milion korun na úklid zbytků z cigaret.

Tabákové společnosti podle nového zákona musí úklid financovat. „My doložíme, kolik jsme vynaložili za úklid nedopalků, a prostředky se nám vrátí. Může to být až milion za rok. Systém budou financovat příspěvky výrobců, kteří tabákové výrobky uvádějí na trh,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Lokalit, kde je velké množství odhozených dokouřených cigaret, je v Pardubicích několik. Jsou u vlakového nádraží, na třídě Míru nebo kolem bytových domů a laviček. „Je to opravdu velký problém na spoustě lokací. U bytových domů posedávají skupinky mladých lidí a kouří. Byť je vedle koš, tak je to nezajímá,“ řekl vedoucí městského odboru údržby majetku Ladislav Štipák.

Nikdy nekončící práce

Na uklízení nedopalků má město vyčleněného pracovníka. Má pojízdný vysavač s odpadní nádobou, kterou denně naplní nedopalky až do tři čtvrtě kapacity. „Člověk se u toho nachodí a nadře. Jednou rukou vedu vysavač, druhou vysávám. Je to fyzicky náročná práce, pár lidí to dělalo, a odešlo. K zašlapaným vajglům se musím ohnout a vydloubat je šroubovákem,“ řekl pracovník Petr Bureš.

Pardubice mají na úklid nedopalků vyčleněného speciálního pracovníka

Někdy je to podle něj skoro marná práce. Když uklízí u nádraží a vrací se po nějaké době zpátky, místo už je zase znečištěné, jako by tam vůbec nebyl a nepracoval.

„Lidi u nás jsou takhle vychovaní. Jinde by dostali pokutu a městská policie dělá, jako že nic nevidí. Nejhorší situace je na nádraží. Na podzim mi to bere vysavač i s listím, tak naplním dvě nádoby, teď když je čisto, tak to je klidně tři čtvrtě nádoby vajglů za den,“ popsal Bureš.

„Vajgl“ vydrží 15 let

Nedopalky znečišťují životní prostředí, protože se filtry mohou rozkládat až 15 let a do okolí uvolňují mikroplasty. Přijetím zákona o jednorázových plastech vznikly výrobcům tabákových výrobků s filtrem nové povinnosti. Mezi ně patří právě úhrada nákladů za úklid nedopalků, které s tím mají obce a města. Proto vznikla akciová společnost Nevajgluj, která loni v říjnu od ministerstva životního prostředí získala oprávnění k provozování kolektivního systému.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související