Šašlík z telecího masa marinovaný v pivu

Ať už budete předvelikonoční půst držet, nebo ne, tento recept stojí za vyzkoušení. Telecí maso je z mladého hovězího dobytka, je jemné a bez přebytečného tuku. Na recept se hodí plátky svrchního nebo spodního šálu.

Potřebovat budete:

  • 1 kg telecího masa
  • 200 g špeku
  • 3 cibule
  • 50 g octa
  • půl sklenice piva
  • grilovací koření
  • černý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, přidáme sůl, koření, pepř, pivo, ocet a promícháme.
  2. Přikryjeme poklicí a necháme uležet.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, ze špeku odkrojíme čtyři tenké plátky a zbytek pokrájíme na malé kostičky.
  4. Plech vyložíme alobalem, na něj položíme plátky špeku.
  5. Troubu si předehřejme na 240 stupňů a kousky marinovaného masa napícháme na jehly střídavě s kostičkami špeku a kolečky cibule.
  6. Jehly položíme k plátkům špeku a pečeme. Je nutné maso pravidelně otáčet.
  7. Šašlik je hotov, když se ze špeku, který leží na alobalu, začne kouřit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.