Šašlík z telecího masa marinovaný v pivu
Ať už budete předvelikonoční půst držet, nebo ne, tento recept stojí za vyzkoušení. Telecí maso je z mladého hovězího dobytka, je jemné a bez přebytečného tuku. Na recept se hodí plátky svrchního nebo spodního šálu.
Potřebovat budete:
- 1 kg telecího masa
- 200 g špeku
- 3 cibule
- 50 g octa
- půl sklenice piva
- grilovací koření
- černý pepř
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, přidáme sůl, koření, pepř, pivo, ocet a promícháme.
- Přikryjeme poklicí a necháme uležet.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, ze špeku odkrojíme čtyři tenké plátky a zbytek pokrájíme na malé kostičky.
- Plech vyložíme alobalem, na něj položíme plátky špeku.
- Troubu si předehřejme na 240 stupňů a kousky marinovaného masa napícháme na jehly střídavě s kostičkami špeku a kolečky cibule.
- Jehly položíme k plátkům špeku a pečeme. Je nutné maso pravidelně otáčet.
- Šašlik je hotov, když se ze špeku, který leží na alobalu, začne kouřit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.