Salát, kedlubny nebo ředkvičky můžeme pěstovat v truhlíku na balkóně

3. březen 2023

Chtěli byste si v dubnu pochutnávat na vlastnoručně vypěstované zelenině? Stačí vám k tomu truhlík, balkón nebo na jih orientované okno. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„I když nemáme skleník, můžeme zkusit pěstování menšího množství zeleniny v truhlíku. Do truhlíku metr dlouhého a 20 cm širokého klidně vysadíme osm kedluben nebo raných salátů. Ne do řady ve středu truhlíku, ale střídavě k jedné či druhé straně. Nejdříve si vypěstujeme z výsevu sazeničky, až narostou do dvou či tří pravých listů, vysadíme je do truhlíku. Ten umístíme na světlé místo, teploty stačí 15 - 20 °C, v noci i nižší. Když už venku přichází období, kdy v noci není méně než 5 - 10 °C, klidně vystrčíme truhlík na balkon nebo za okno. Tímto způsobem můžeme využít truhlíky určené na výsadbu letniček. Nejprve v nich vypěstujeme zeleninu a po ledových mužích do nich vysadíme letničky.

Čerstvě přepíchnutý salát

V takových truhlících můžeme pěstovat také ředkvičky. Když si dáme práci s výsevem, můžeme mít v uvedeném truhlíku dvě řádky, z každé strany 5 cm od okraje. Semínka ukládáme do hloubky asi 1 centimetru, 2 cm od sebe. Do truhlíku můžeme vysít i saláty k řezu, u nichž nečekáme na tvorbu hlávky, sklízíme je, když mají narostlých třeba jen pět lístků. nebo sejeme saláty k otrhávání jednotlivých lístků, takzvané dubáčky.

Důležité pro to, abychom sklidili, co očekáváme, je výběr odrůd. Vybíráme-li si z nabídky, pak pro pěstování časné jarní zeleniny využíváme odrůdy určené k rychlení a z nich ty, které tvoří menší hlávky (u salátu), mají řidší olistění (u kedluben), mají velmi krátkou vegetační dobu (u ředkviček a všeho výše jmenovaného).“

Další rady si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související