S vodicím psem bez problémů do tramvaje nebo na úřad, chce na vládě prosadit ombudsmanka

5. září 2016

Pro mnohé lidi s hendikepem je největším pomocníkem jejich speciálně vycvičený pes. Jenže zvíře někdy nemůže bez náhubku do tramvaje, jindy nemůže doprovodit svého pána třeba na vyšetření do nemocnice. Změnit to chce ombudsmanka. Proto dává na vládu doporučení, aby ministři přijali speciální zákon, který by rozšiřoval práva lidí s vodicím nebo asistenčním psem.

Asistenční pes je pro své pány nepostradatelný. Kateřina Koprnická pořídila zlatého retrívra svému synovi s těžkou formou dětské epilepsie. „První dva měsíce bez efektu. Potom se stal zázrak, nebo jak to nazvat, malý otevřel dlaň a začal Jacka hladit. To byl první moment, kdy ti dva spolu začali komunikovat,“ popsala před časem Koprnická, jak se díky psovi stav hendikepovaného postupně zlepšil.

Ombudsmanka Anna Šabatová ale upozorňuje na to, že lidé s podobnými speciálně vycvičenými psy naráží často na bariéry. „Nejčastěji asi v dopravě, že nebyli vpuštěni do dopravního prostředku, s argumentací, že nesmějí být bez náhubku. Ale pro vycvičený psy je právě potřeba, aby byli bez náhubku. Oni jsou na to vycvičeni, aby nikoho nepoškodili.“

Některá práva lidem s asistenčními psy zaručuje antidiskriminační zákon. V praxi ale může být jejich vymáhání složité. Potom také existuje řada předpisů - od zdravotnictví až po dopravu. Podle veřejné ochránkyně lidských práv je ale třeba pravidla sjednotit.

Pro psy přístupná místa

Vládě doporučuje, aby zákon vymezil veřejně přístupná místa, kam můžou lidé s těmito psy chodit - třeba úřady, soudy, banky, kulturní zařízení nebo právě autobusy, tramvaje a metro. Za tohoto psa, který doprovází svého majitele, by se také nemělo nic platit. Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové je třeba zajistit také akreditaci pro speciálně vycvičené psy.

Vodící pes

„A stát by měl také odpovídat za kvalitu. A také za označení, za průkaz pro takového psa. Za to, že bude nějakým způsobem označený, aby byl rozeznatelný od jiného psa. Protože jsou místa, kde třeba není důvod, aby psi vstupovali, to je legitimní požadavek,“ říká Šabatová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se záměrem souhlasí. Pokud ho vláda schválí, bude na zákoně pracovat. Podle Petra Habáně z tohoto resortu je ale problémů k řešení víc.

„Jedním z hlavních problémů je, že příspěvek na zvláštní pomůcku lze využít pouze na financování vodicích psů pro nevidomé, nikoli na asistenční psy pro pacienty s jiným druhem hendikepu,“ upozornil.

Drahý výcvik

Psy, kteří pomáhají hendikepovaným, cvičí například obecně prospěšná firma Pestrá společnost. Martina Evjáková z této firmy před časem upozornila na fakt, že výcvik je finančně náročný.

„Výcvik psa stojí 200 tisíc korun. Samozřejmě je to individuální podle toho, jak dělá pejsek pokroky, v jakém je zdravotním stavu a podobně. Shánění prostředků není jednoduché, sháníme je od firemních dárců, tak od individuálních dárců. Dále z různých grantů, darů od nadací a podobně,“ dodala Evjáková.

Dobře vycvičený pes umí třeba rozsvítit a zhasnout světlo nebo dokonce pozná, když se blíží astmatický záchvat.

autor: lej
Spustit audio