S koupí psa dětem buďte velmi opatrní

20. duben 2018

Než si pořídíte psa, je potřeba zvážit nejen to, jestli na něj máte dost času, vhodné prostory, ale také to, jaké plemeno vybrat. Každý pes je jiný a různé nároky mají i jednotlivá plemena. Abyste nezklamali sebe i vašeho čtyřnohého miláčka, přišla poradit Helena Emmerová ze psí školy.

„Jestliže se někoho zeptám, kolik bude psovi věnovat času a on mi spočítá, že mu může věnovat ráno 10 minut, než půjde do práce, odpoledne s ním může jít na půl hodiny ven, pak má sportovní aktivity bez psa a večer s ním půjde na 10 minut na procházku, tak mám pro něj výborný plemeno. Jmenuje se plyšový pes,“ říká host.

Nepodléhejte tlaku dětí na pořízení psa

Maminka s 12 letou dcerou chtějí pejska. Častý případ, ale vždy si uvědomte, že dcera půjde za tři roky na střední, pak třeba na vysokou. Začne mít jiné zájmy, ale pejsek tady bude 13, 15, někdy i 17 let. Odpovězte si pak na otázku, zda budete schopní a ochotní se o psa starat sami.

Maltézský psík je pro dítě vhodná volba

„Když odejde za dva za čtyři roky pryč a vám doma zůstane maltazáček, tak to není žádný velký problém. Když odejde a zůstane vám doma aktivní boxer nebo border kolie a vy chodíte do práce a máte spoustu jiných zájmů, tak to bude špatně. Protože když ten pejsek byl zvyklí, že dva, tři roky pracoval s tím dítětem, hodně s ním běhal po venku a teď na něj není tolik času, může se stát, že začne devastovat byt,“ upozorňuje Helena Emmerová.

U psa z útulku budete předem vědět jeho povahu

„Když si berete staršího pejska z útulku, tak už víte, co od něj můžete očekávat. Když si berete štěňátko, byť čistokrevného psíka, tak přeci jen povahy se trochu liší. Každý jedinec je jiný a specifický. Některý může vyrůst do většího mazlíka, některý do více samostatného psa,“ říká host.

Spustit audio