S klesající teplotou roste u zlodějů zájem o dřevo

9. říjen 2012
Zprávy z

Lesníci na Vysočině jsou ve střehu. Lidé si na začátku topné sezóny z lesů v našem kraji odvážejí nejen nařezané klády, ale třeba i celé stromy.

Majitelé lesů na Vysočině by měli být ve střehu. Přibývá totiž krádeží dřeva. Zkušenosti s nimi mají i lesníci v Bílém Kameni na Jihlavsku. Před pár dny tam někdo pokácel pět vzrostlých stromů. Domů si je už ale nedopravil. Zavčas si toho všiml hajný a společně s kolegy nelegálně vytěžené dřevo z lesa odvezli. Kontroly jsou proto nezbytností.

Denně chodí na obchůzky i hajný Pavel Jurek z Bílého Kamene. "Nemůžu být sice všude, ale věřím, že kontroly smysl mají. Pochůzka se osvědčila před pár dny, kdy jsme v lese objevili nelegálně vytěžené dřevo. Kdybychom kontroly nedělali, zloději by si dřevo i odvezli. Takhle jsme si ho odklidili my," vzpomíná na nedávný případ hajný, který lesy na Jihlavsku hlídá už dvacet let.
Krádežím dřeva se v lesích zcela zabránit podle hajného ale nedá. "Když je dřevo narovnané u cesty, stačí pár minut, lidé si ho naloží do kufru auta a ujedou. Na druhou stranu se nám ale už několikrát podařilo zloděje dopadnout," varoval.
Protože krádeže dřeva se množí před zimou na více místech v republice, vyrážejí kromě hajných do lesů i policisté. Ti kontrolují, jestli lidé, kteří si dřevo domů odvážejí, mají potřebná povolení.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio