S hubnutím do plavek na léto začněte už teď

6. květen 2016
Dobré odpoledne

Venku začíná být krásné a teplé počasí, a tak se možná zkoušíte vejít do oblečení z loňska a ono to nejde. A co teprve plavky. Jak zhubnout, přišla poradit fitness trenérka Simona Hniličková. Nejdůležitější je se odhodlat a pevně rozhodnout. „Nejčastější chyba je v tom, že když přijdou klientky do studia, tak si myslí, že čím rychlejší cvičení, tak tím je to pro ně lepší,“ upozorňuje Hniličková.

Cvičení zaměřené na spalování tuku se provádí ve stejné tepové frekvenci.

S břichem bývá velký boj

Pokud chcete shodit přebytečná kila na břiše, tak se zaměřte na přímé a šikmé břišní svaly. „Pokud má ale člověk špatnou stravu, tak může cvičit jak chce, ale nic se nezmění,“ říká Simona Hniličková. Moc nepomůže ani to, když budete posilovat břicho každý den. Nepotřebuje tolik přímého posilování. Lepší jsou jiné aktivity, při kterých se nesoustředíme přímo na břicho. Břišní svaly se zapojují při běhání, bruslení na kolečkových bruslích, plavání ale taky při lyžování.

V jídle je nejdůležitější pravidelnost

„Snídaně, svačiny, obědy, svačiny, večeře a pokud člověk chodí pozdě spát, tak se doporučuje ještě dvě hodiny před spaním jíst,“ říká trenérka. Není tedy pravda, že poslední jídlo bychom měli mít v pět hodin odpoledne a pak už být hladem. „Když tělu dáte zásobu jednou za čtyři hodiny, tak si z toho ukládá úplné maximum, protože ví, že bude další čtyři hodiny hladovět. Když mu dáváte přísun pravidelně, tak tělo zpracuje maximum a nic si neukládá do zásoby,“ vysvětluje Hniličková.

Tučná jídla omezte, ale nezakazujte si je

„Čím méně tučných věcí, tím líp. Ale nikde není řečeno, že si nemůžete dát svíčkovou s knedlíkem nebo knedlo, zelo. To vám nikdo nemůže zakázat,“ uklidňuje Simona Hniličková. Když si někdy dáte něco tučnějšího, důležité pak je zase zvolit lehčí stravu. Ale pořád se musíte najíst. Po svíčkové si jako svačinu můžete dát jen jogurtový nápoj. Tělo potřebuje hlavně pravidelnou dávku potravy.

Spustit audio