Rychlé motorové čluny a skútry ohrožují na Dalešické přehradě plavce, rybáře i výletní loď

19. červenec 2013

Na hladině Dalešické přehrady panují zákony džungle. Každý si tam dělá, co chce, a silnější vyhrává. To je dnes trpká realita na největší rekreační nádrži na Vysočině. Rychlé motorové čluny a vodní skútry tam ohrožují plavce, rybáře, ale i výletní loď Horácko. Po hladině přitom smí jezdit plavidla s rychlostí jen do 25 kilometrů v hodině.

„Tady ta vodní cesta je vlastně určená jenom pro čluny do rychlosti 25 kilometrů, takže ty rychlé čluny nebo skútry by tady neměly vůbec co dělat,“ říká správce vodního díla Josef Bláha, který právě vyráží v hlídkovém člunu na kontrolní jízdu po Dalešické přehradě.

Realita je ovšem jiná. Nejen že po Dalešické přehradě rychlé čluny a skútry jezdí, ale navíc podle kapitána Karla Smažila úmyslně najíždějí na výletní loď Horácko, která potom za silného vlnobití přistává doslova v nouzových podmínkách.

„Dvakrát se nám tady stalo, že jsme měli dva drobné úrazy, kdy vlastně lodník chtěl vystoupit, vstoupit na ponton a ten se propadl o 60 centimetrů,“ potvrzuje Smažil.

Stejně to vidí i lodnice Veronika Macounová: „Vidím to v jednom kuse, jak říkal pan kapitán, projedou kolem nás třeba tři metry a rozhoupou nás.“

V ohrožení jsou i plavci. „Ten skútr je neřízená střela. Vůbec tam nedodržují bezpečnostní vzdálenosti od plavců,“ doplňuje Smažil.

Podle majitelky motorového člunu, která se právě chystala vyplout, pravidla na vodní hladině nedodržují především mladí chlapci: „To jsou spíš mladí chlapci, kteří se předvádějí před děvčaty.“

U břehu kotví se svojí lodičkou 61letý rybář Zdeněk, který mluví o naprostém bezpráví: Jezdí tu, jak se jim zamane.“

Hrad Kozlov - údolí Dalešické přehrady

Rychlé čluny podle něj najíždějí nejen na výletní loď Horácko, ale třeba i na rodiny v loďkách. „Jsou tu lodičkáři s dětmi, kteří třeba veslují a oni na ně najíždí.“

Sám hrázný nebo správce vodního díla ale mají svázané ruce. Státní plavební správa, která má na dodržování předpisů dohlížet, připouští, že letos Dalešickou přehradu kontrolovala jen dvakrát. Teď ale chce přitvrdit.

autor: Michal Malý
Spustit audio