Rybí dům v Chotěbuzi představuje pestrobarevné rybky, mořské dravce i obyvatele našich řek

9. květen 2022

Pokud vás vaše toulky někdy zavedou do Chotěbuze v Moravskoslezském kraji, skoro na česko-polské hranici, můžete navštívit tamní Rybí dům a užít si báječnou pestrobarevnou podívanou v podobě rozmanité plejády našich i cizokrajných ryb. Čekají tam na vás akvarijní rybičky, mořští dravci i známé druhy ryb našich řek.

V menších akváriích, která hýří barvami od žluté a oranžové, přes červenou a fialovou, až po zelenou, modrou a hnědou, jsou k vidění jak běžné, tak i netypické druhy vodních živočichů. Včetně například axolotla mexického, zvaného vodní dráček, což je obojživelník se světlým hladkým trupem a nožičkami. Zaujmou ale také kostlín skvrnitý, nožovec velký, krunýřovec, muréna, ploskozubec nebo anténovec.

V další části expozice se pak vyjímají v obřích akváriích sladkovodní ryby, které pocházejí z našich řek a rybníků – kapři, štiky, cejni, sumci, líni, amuři i jeseter. Atraktivní obří akvária sahají přes dvě patra. V horní části si mohou návštěvníci ryby nakrmit, dole pak pozorovat život ryb pod hladinou. Podobně jako v běžné přírodě v rybníce nebo v jezeře.

Rybí dům v Chotěbuzi

Akvarijní centrum je v Rybím domě otevřené po celý rok, a to každý den kromě pondělí. Jeho návštěvu mohou zájemci spojit v rámci výletu také s prohlídkou nedalekého Archeoparku v Chotěbuzi, který patří k nejvýznamnějším pravěkým a raně středověkým památkám Těšínského Slezska.

Rybí dům v Chotěbuzi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.