Rybáři na Chotěbořsku počítají škody po povodních ve statisících korun

17. červenec 2013

Obrovské množství bláta skončilo při nedávných povodních v rybnících. Ty slouží především k zadržování vody a při vysoké hladině bere voda vše, včetně hlíny z polí. Rybníky pak neplní své funkce a jejich odbahňování je příliš drahé. Rybáři navíc sčítají velké škody, protože při povodních z rybníků zmizelo mnoho ryb.

Velké škody byly například na Chotěbořsku, kde Doubrava protéká čtyřmi rybníky. Tím největším je rybník Řeka u Krucemburku, po kterém následuje Ranecký a odtud už voda míří k Bílku.

Povodeň s sebou nese vše, i malé ryby v rybnících. A ovlivňuje hladinu okolních potoků, které zase přitékají do jiných rybníků.

Rybáři i v plném rybníce poznají, že ryby uplavaly, a to poměrně jednoduše. Je v něm nápadně čistá voda, což v zarybněné nádrži nebývá. A navíc krmí a krmivo by se mělo v krátké době ztratit. Pokud zůstává, je něco v nepořádku.

Rybářství Josefa Nikla z Chotěboře utrpělo nejvíce škod na malých kaprech. Takový kapr, než vyroste třeba do té velikosti na vánoční stůl, žije v našich podmínkách asi tři až čtyři roky. A velká voda ohrožuje ty nejmenší. Přesné škody budou známy až při výlovu, který je v plánu na jaře 2014.

Velká voda přináší do rybníků také obrovské množství bláta. Ornice z polí se zplavuje při každém větším dešti, při povodních ale mnohonásobně více. Rybník plný bláta neplní svou základní funkci - totiž zadržování vody.

Nyní se řeší, kdo má platit odbahnění. Vybagrovat hektar rybníku stojí asi milion korun. Rybáři jsou nešťastní, stát jim v posledních letech peníze nepřidá a sami to nezvládnou. Zabahněný rybník je komplikací pro další povodně.

autor: mik
Spustit audio