Romantická Židova strouha u jihočeské Bechyně se stala kulisou pro řadu známých filmů a pohádek

8. říjen 2023

Jedním z nejzajímavějších turistických cílů u jihočeské Bechyně je krásné údolí, kterému se říká Židova strouha. A je pravděpodobné, že ji znáte, i když jste tam nikdy nebyli. Pokud jste totiž viděli film Stříbrný vítr s mladičkým Eduardem Cupákem, případně Dobrodružství na Zlaté zátoce nebo pohádku Čertova nevěsta, pak můžete v romanticky rozeklaných skalách a klikatém údolí poznat právě Židovu strouhu.

Potok, lidově zvaný Židovka, je dlouhý přes dvacet kilometrů a právě u Bechyně ústí do řeky Lužnice. Samotný potok ale pramení jinde, nedaleko obce Bzí. Ovšem jeho nejzajímavější částí je právě poslední zhruba pětikilometrový úsek před soutokem s Lužnicí.

„Židova strouha je krásný potok, krásné prostření, jsou to skály, divoká příroda, zurčení vody, ptáci, v zimě nádherné a obrovské rampouchy, někdy vhodné až k lezení, když hodně mrzne,“ říká Jolana Syblíková z bechyňského infocentra.

Židova strouha vytváří pod Bechyní romantický kaňon s rozeklanými skalami a jeskyněmi. Zejména jeho poslední úsek má neopakovatelnou atmosféru. Vede jím žlutá turistická značka, která od soutoku s Lužnicí pokračuje dál až do Bechyně. Turisté by se k Židově strouze měli vydávat především za pěkného počasí. Potok je totiž nutné několikrát přebrodit, což po vydatných deštích a za vysokého stavu vody není snadné.

Na písečné mělčině vzadu uprostřed stávala filmová dekorace mlýna při natáčení Čertovy nevěsty

Podle čeho získala Židova strouha své jméno, se dnes přesně neví. Martina Sudová z muzea v Týně nad Vltavou připomíná, že existuje několik různých verzí a pověstí. Dvě pověsti zmiňují Židy. „Jedna se týká Židů bechyňských, druhá Židů z Týna nad Vltavou. Obě hovoří o tom, že Židé byli vysídleni z těchto měst a schovali se v kaňonu té nepřehledné strouhy. A protože se tak zachránili, bylo údolí pojmenováno podle nich,“ vysvětluje.

Další verze je podle Martiny Sudové méně pravděpodobná. Tvrdí totiž, že se strouha původně nejmenovala Židova, ale Žitova - podle Žita, kouzelníka krále Václav IV.

Spustit audio