Rok ve znamení České hudby. Setkání s ředitelem NDM Jiřím Nekvasilem

26. únor 2024

Ředitel Národního divadla moravskoslezaského Jiří Nekvasil prozradí, jak se do divadelního programu promítne letošní 200. výročí narození Bedřicha Smetany.

Projdeme se českou hudbou, protože letošní rok je ve znamení České hudby. Vejde se sem mnoho výročí, např. 200 let od narození Bedřicha Smetany. Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) a operní režisér má na kontě většinu jeho oper. Ke kterým má blíže a proč je mu nejméně blízký Dalibor? Projevuje se Smetanova ztráta sluchu v dílech, která psal v hluchotě? Jak rezonuje česká hudba ve světě? A jak se bude letošek slavit po celé republice?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.