Řidiči šetří na pneumatikách a riskují

26. říjen 2012
Zprávy z

Lidé šetří na pneumatikách. Přestože ze zákona je u osobních aut nutný čtyřmilimetrový vzorek, řada řidičů to ignoruje

Někteří řidiči na Vysočině riskují své zdraví, protože šetří na kvalitních pneumatikách. Zkušenosti s tím mají například mechanici v jednom z jihlavských autoservisů. Před zimou jim tam šoféři vozí gumy i s dvoumilimetrovým vzorkem, přitom povinné jsou čtyři milimetry. Takové chování odsuzuje řidič Jan Háha, který dnes vyrazil přezout své auto. "Jezdím za rodiči do Větrného Jeníkova a tam jsou v zimě silnice opravdu hrozné. Smeká se mi to tam i na zimních pneumatikách. Se špatným vzorkem nebo dokonce na letních gumách bych nikdy nevyjel," tvrdí mladík.

Bohužel jsou ale mezi řidiči tací, kteří i přes velké riziko odmítají investovat do kvalitnějších pneumatik. "Zrovna včera tady byla paní, která jezdí denně po dálnici. Přestože podle zákona nesmí mít guma menší vzorek než čtyři milimetr, měla pouze dva. Snažili jsme se jí to rozmluvit, ale nedala si říct a trvala na přezutí. Tak jsme jí ty kola nasadili," popsal Regionu poslední případ jihlavský automechanik Michal.
Podle policistů riskují řidiči na špatných gumách nejen své zdraví, ale i bezpečí ostatních řidičů. "Na špatných pneumatikách je například delší brzdná dráha. Velmi snadno pak dochází k nehodám, které mají vážné následky. Při kontrolách se proto na pneumatiky budeme zaměřovat," uvedl jihlavský policista Jan Kostečka.
Navíc i letos platí, že od 1. listopadu do 31. března je řidič povinen mít na autě zimní pneumatiky, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio