Řidiči rychlejších traktorů se možná dočkají stejných povinností jako jejich kolegové v kamionech

29. červenec 2019 06:10

Řidiči některých traktorů se můžou brzy v některých povinnostech srovnat se šoféry kamionů. Pokud jejich stroj zvládne rychlost nad 40 kilometrů za hodinu.

Řidiče rychlejších traktorů by totiž měli dodržovat povinné přestávky a zaznamenávat svoji jízdu tachografem. Počítá s tím připravovaná novela zákona o silniční dopravě. Návrh míří zejména na stroje, které vypadají jako nákladní auto, ale podle technického průkazu to jsou traktory.

‚Tatraktor‘

Kupříkladu v Lesonicích u Moravských Budějovic jich zemědělci mají několik. „S traktorem to má společnou schopnost jezdit v terénu, omezenou rychlost,“ říká Jan Chromý, který je zároveň duchovním otcem tohoto křížence.

Tatraktor

Fakticky jsou to nákladní auta. V technickém průkazu je ale označené jako traktor. „To byl náš nápad, dělali jsme to pro sebe. Chtěli jsme to vyzkoušet, chtěli jsme do zemědělství dostat technický pokrok.“

Povinné přestávky řidičů

Oproti nákladním autům mají řidiči těchto strojů řadu výhod, včetně povinných přestávek v jízdě a také tachografu.

Ministerstvo dopravy chystá novelu zákona, podle které budou muset řidiči těchto vozů dodržovat povinné přestávky, jako šoféři kamionů. „Pokud je už traktor vybaven tachografem, bude řidič vést záznam jeho prostřednictvím, pokud ne, bude řidič vést záznamy ručně,“ přiblížila Lenka Rezková z ministerstva dopravy.

Nařízení se nemá týkat jen tatraktorů, ale obecně rychlejších traktorů. Úprava zákona má začít platit v květnu příštího roku.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio