Řidiči na Vysočině stávkovat nebudou

10. září 2012
Zprávy z

Řidiči autobusů na Vysočině do stávky nevstoupí. Vedení dopravní společnosti ICOM jim dnes slíbilo, že mzdy snižovat nebude.

Řidiči autobusů na Vysočině do stávky nevstoupí. Vedení dopravní společnosti ICOM jim dnes slíbilo, že mzdy snižovat nebude. Klesnout přitom měly o čtyři tisíce. S hejtmanem Kraje Vysočina se vedení firmy dohodlo na zvýšení příspěvků pro autobusovou dopravu pro příští rok.

Stávkovou pohotovost dnes proto odvolal odborář Jiří Punčochář. Jak ale říká, mezi řidiči nepanuje příliš dobrá nálada: "Tak samozřejmě je to pořád takový napjatý. Protože říkám, jsou lidi, kteří si to spočítali a zjistili, že kdyby opravdu přišli o čtyři tisíce měsíčně, neudrží třeba své děti na školách. Platy, které máme, jsou pod celorepublikovým průměrem."
Zdeněk Kratochvíl - generální ředitel společnosti ICOM - ale i nadále po Kraji Vysočina požaduje uhradit čtyřecetimilionovou ztrátu. "Mluvili jsme o tom s panem hejtmanem. Budeme mu předkládat potřebné dokumenty a dál o tom budeme jednat," uvedl Kratochvíl.
Hejtman Kraje Vysočina a sociální demokrat Jiří Běhounek dnes navíc také řekl, že se nebrání tomu, aby se v příštím roce navýšily platby na autobusovou dopravu v regionu. "Konkrétní ale zatím nebudu. Přesná čísla zatím ještě neznám," podotkl.
Kraj Vysočina má v současné době uzavřeny dlouhodobé smlouvy na provozování spojů v základní dopravní obslužnosti s dvaadvaceti autobusovými dopravci. ICOM a jeho společnosti zajišťují pro Kraj Vysočina kolem čtyřiceti procent autobusové dopravy.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio