Řidiči kamionů stárnou, mladí se do práce nehrnou

17. červenec 2012
Zprávy z

Řidičů kamionů rychle ubývá, odcházejí do důchodu a mladých je málo. Jen na Vysočině shánějí firmy podle úřadu práce 80 lidí, kteří mají alespoň skupinu C.

Podle majitelů firem má problém dvě příčiny - skončila povinná vojna, odkud si mladí lidé průkaz na nákladní auto odnesli, a zaměstnání ztratilo prestiž. "Dnes je to hlavně o tom, že je řidič v zahraničí a není s rodinou. Ve fabrice dostane pevnou pracovní dobu a někdy i vyšší plat," konstatuje Milan Šimka, který vede kamionovou dopravu ve společnosti Zdar ze Žďáru nad Sázavou.

Za volantem nezřídka sedí lidé kolem šedesátky a jsou dokonce případy, kdy si řízením přivydělávají důchodci ve věku téměř 70 let. Mladí totiž nepřicházejí. Ke starším řidičům kamionu patří i sedmapadesátiletý Zdeněk Vambera ze Svratky. "Na únavě už je ten věk znát," konstatuje. Podle Šimky ale věk zároveň přináší zkušenosti. U starých řidičů, kteří mají najeto i několik milionů kilometrů, tak větší nehodovost není. Oba muži se ale shodují, že je třeba situaci rychle řešit.

Zdeněk Vambera řídí kamion ve svých 57 letech. Práce ho baví, ale předpisy a nařízení, například ohledně zajištění nákladu, podle něj často hraničí se šikanou.

Tématu se více budeme věnovat v Událostech regionu po 13. hodině, záznam následně najdete na našem webu.

autor: Daniel Burda
Spustit audio