Rekonstrukce nebo novostavba? Každé má své pro a proti. Vždy se vám ale vyplatí rada odborníků

6. září 2021

Plánujete nové bydlení? Vyplatí se opravit starý dům nebo je lepší postavit úplně nový? Obecně převládá názor, že už by lidé znovu nikdy starý dům raději nepředělávali. To už je prý snad výhodnější ho zbourat a vše postavit znovu. Jak to tedy je? 

Obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby Martin Protiva v naší radioporadně na téma: vyplatí se rekonstrukce nebo novostavba?

Čtěte také

„Jednoznačně rozhodnout úplně nelze. Vždy záleží na rozsahu rekonstrukce. Pokud jde o menší úpravy, například jen výměnu oken nebo zateplení, tak si myslím, že rekonstrukce není tak náročná. Pokud by se jednalo o rozsáhlejší práce, jako jsou předělávky příček nebo zásahy do nosných konstrukcí, tak už je to ovšem výrazně náročnější než v případě stavby nového domu."

Pokud někdo zdědil starý dům nebo se mu nějaká nemovitost zalíbila, a vůbec stavebnictví nerozumí, kde se může poradit? Kdo vyčíslí případné náklady na rekonstrukci?

„Je možné u stavební firmy udělat nezávazné konzultace. Projít si objemy investic, jaké záměry stavebník má. A podle toho je možné určit, jestli je vhodnější udělat rekonstrukci nebo starý objekt zdemolovat a postavit dům nový."

Se starým domem ovšem získává člověk i vlastní pozemek. Což může být výhoda.

„Je to tak. Stavební pozemky jsou v dnešní době trošku problém. Pozemků je málo a jsou drahé. Například tady v Hradci Králové výrazně cena pozemku převyšuje cenu nově stavěného domu."

Čtěte také

„Hodně záleží na lokalitě, ale takový průměrný stavební pozemek pořídíte v Hradci Králové od 8 milionů korun výše. V okolí se dají sehnat pozemky okolo 4 milionů korun. A když půjdeme do vzdálenosti řekněme 30 kilometrů, tak můžeme pořídit pozemek už třeba za 1,5 milionu korun."

Je možné i starý dům předělat na moderní objekt, který nám bude co nejvíc šetřit energie?
„U některých domů ano, záleží na stáří dané nemovitosti a jaké technologie budou použity. Je zapotřebí tento záměr vždy konzultovat s odborníky, stanovit si nějakou ekonomickou návratnost a následně se rozhodnout buď pro rekonstrukci nebo pro novostavbu."

Důležitým faktorem může být také citový vztah mezi majitelem a samotným objektem. Potom jsou lidé i ochotni víc investovat do oprav?

„Souhlasím. Mám svoji vlastní zkušenost, protože jsem v rodině rekonstruoval nemovitost. Ale člověk se musí smířit s tím, že ho to vyjde o třetinu až polovinu dráž než kdyby stavěl nemovitost novou."

Martin Protiva ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Martinem Protivou si můžete poslechnout v našem audio-archivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související