Redakční test: Řidiči nemají přezuto

1. listopad 2012
Zprávy z

Řidiči stále jezdí na letních pneumatikách. Přišli jsme na to při redakčním testu na jihlavských parkovištích.

Řada šoférů stále nemá přezuto. Přestože dnes začala platit povinná zimní výbava, při redakčním testu jsme zjistili, že někteří řidiči jezdí stále na letních gumách. Parkoviště na Masarykově náměstí s námi obcházel Milan Stejskal z Bezpečnosti silničního provozu Jihlavy. "Když si vzpomenu, jaké počasí bylo o víkendu. Řidiči by neměli spoléhat na to, že ráno nechumelí a tak nebude ani odpoledne. Na Vysočině se to počasí mění v tomhle období každou hodinu. Proto všem opravdu radím, přezout," trvá na svém Milan Stejskal.

Ze zhruba třiceti zkontrolovaných aut v centru Jihlavy nemělo vhodné pneumatiky asi deset šoférů. "Já jsem myslel, že bude ještě hezky. Ale určitě už se přezout chystám. Navíc pokud by nachumelilo, má zimní pneumatiky na autě moje žena, takže je to v pohodě. Ale nebojte, já už každým dnem taky zajedu do servisu. Podívejte, tady mám už zimní gumy," ukazoval Regionu vyskládané pneumatiky na zadních sedačkách řidič Václav z Havlíčkobrodska.
Lidé musí mít od 1. listopadu přezuto, pokud na silnicích leží sníh či ledovka nebo pokud lze takové jevy očekávat. Povinnost zimní výbavy platí až do 31. března.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio