Řecká pomazánka ze žlutého hrachu

V Apetýtu pro vás i dnes máme tip na pomazánku. Tentokrát k ní budeme potřebovat žlutý půlený hrách. Jde totiž o řeckou pomazánku zvanou fava.

V našich kuchyních známe především hrášek zelený. Hlavně v minulosti se připravoval na mnoho způsobů. Například o Velikonocích si lidé tradičně pražili pučálku nebo si dávali husté hrachové kaše.

Co na pomazánku potřebujeme?

  • 250 g žlutého půleného hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 litr vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • kapary, špetku mleté papriky a kapka olivového oleje k podávání

Součástí pomazánky je i karamelizovaná cibule, na tu potřebujeme:

  • 2 červené cibule
  • 1-2 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžíci balzamika
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetku soli

Postup:

  1. Do hrnce dáme vodu a všechny ingredience kromě soli, pepře a citronové šťávy.
  2. Vaříme asi hodinu, dokud se voda nevyvaří a hrášek nezměkne.
  3. Poté vyjmeme bobkový list, přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujeme do hladka.
  4. Dále připravíme karamelizovanou cibuli.
  5. Rozpálíme pánev a poté přidáme olej.
  6. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, vhodíme do rozpáleného oleje a restujeme na mírném ohni do měkka.
  7. Poté přidáme cukr, sůl a balzamikový ocet a necháme zkaramelizovat.
  8. Hotovou pomazánku neboli favu rozdělíme do malých misek.
  9. Na vrch pak dáme kapary, mletou červenou papriku, kapku oleje a karamelizovanou cibulku.
  10. Podáváme s chlebem nebo třeba s tortillou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.