Realitní trh i v době koronaviru přetéká zájemci. Ceny nemovitostí klesat nebudou

23. listopad 2020 09:55

Pořídit si vlastní bydlení, se v současnosti na Vysočině snaží stále více lidí. Neodrazuje je ani nepřehledná situace kolem epidemie koronaviru.

Realitní trh tak přetéká zájemci a nových bytů přitom nepřibývá. To vede k tomu, že lidé buď slevují ze svých požadavků anebo hledají bydlení delší dobu.

Čtvrtý pokus

Svůj vysněný byt v Jihlavě vybírali manželé Machovští zhruba rok. Našli ho až na čtvrtý pokus. „My jsme měli konkrétně nějaké požadavky, což bylo, aby byl zděný, aby k tomu byla garáž. A sklep, aby měl taky zděné příčky, aby to nebyla kóje ze sklepních desek,“ popisuje Radek Machovský během finální prohlídky vítězné nemovitosti. 

„Vlastně splňovalo to všechny naše požadavky, tak jsme se rovnou rozhodli, že do toho půjdeme.“

Prvotní požadavky

I proto se spolu s manželkou rozhodli podepsat rezervační smlouvu. Podle realitního makléře Michala Krišky je ale takové chování při výběru bydlení v současnosti vcelku neobvyklé. „Většinou když se lidi rozhodnou najít si vlastní bydlení, tak si zpravidla stanoví požadavky, které na začátku dodržují ale s přibývající dobou, kdy prochází nemovitosti, které těm požadavkům nevyhovují, z nich postupně ustupují.“

Důvodem je mimo jiné velká poptávka po vlastním bydlení, která na Vysočině výrazně převyšuje nabídku. A zájem neopadl ani kvůli epidemii koronaviru, potvrzuje Michal Kriška. „Teď v té podzimní vlně, ten zájem je podstatně větší. Na každou nabízenou nemovitost, co se týče rezidenčních nemovitostí, je velká řada zájemců.“

Investice, hypotéky

Velký zájem je podle makléře způsobený jednak snahou lidí nainvestovat dostupné prostředky do nemovitostí a podíl mají prý také snížené sazby hypoték, které jsou nyní dostupnější.

„Určitě jedním faktorem byla zrušena daň z nemovitosti, dalším faktorem neustále snižování úrokových sazeb na hypotečním trhu, to opravdu motivuje zájemce, aby kupovali nemovitosti.“

Realitní makléř proto neočekává, že by ceny rezidenčního bydlení měly v blízké budoucnosti výrazně klesat. Situaci by podle něj mohla změnit jedině masivnější výstavba nebo hlubší ekonomická krize.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio