Psychopat v Jakubově řádil dlouho. Úřady zaspaly, říkají lidé

15. listopad 2011
Zprávy z

Muž v Jakubově u Moravských Budějovic léta diskriminoval celou obec. Nakonec minulý týden pobodal souseda. Místní obyvatelé to teď svádí na špatný systém.

Několik bodných ran svému sousedovi zasadil přímo do břicha a do hrudníku a záchranáři ho museli s těžkým zraněním převézt do třebíčské nemocnice. Obyvatelé Jakubova přitom na nebezpečného psychopata ve své obci upozorňovali už delší dobu, ale nikdo s tím nic nedělal. Teď to dávají za vinu špatnému systému, který je před podobně narušeným člověkem nedokázal ochránit.

Dům, kde jakubovský psychopat bydlel

„Toto se stalo jenom kvůli úřadům, nemuselo se to stát, kdyby nezaspaly úřady. On od začátku neměl bejt vůbec propuštěnej z psychiatrický léčebny,“ zlobí se obyvatel Jakubova Antonín Blaumiller. „Hned od samýho začátku, co byl propuštěnej, se začal chovat agresivně.“

Na druhou stranu odborníci ale tvrdí, že pokud pacient po dobu svého pobytu v psychiatrické léčebně vykazuje zlepšení a dostane se do stádia, kdy se už může pohybovat venku za podmínek užívání léků a absolvovat léčbu pouze ambulantně, tak v léčebně nejsou podle zákona oprávněni tohoto pacienta proti jeho vůli dál držet.

místo činu
autor: Michal Malý
Spustit audio