Prvním miminkem Vysočiny je Klára z Jihlavy. Jiné dítě v kraji se přitom narodilo dříve

2. leden 2014

Prvním letošním miminkem Kraje Vysočina se stala Klára z Jihlavy. Titul získala i přesto, že se na Nový rok narodila až jako druhá. Vedení kraje tak rozhodlo proto, že o půl hodiny dříve narozený Nikolas nemá na Vysočině trvalé bydliště.

Malý Nikolas, který přišel na svět dvě hodiny a šestnáct minut po půlnoci v pelhřimovské nemocnici, pochází ze Slovenska. Jeho rodiče tak nedostanou finanční odměnu ve výši deset tisíc korun.

Protože se něco podobného nestalo poprvé, uvažuje hejtman Jiří Běhounek o změně při rozdávání finančních darů.

„Stalo se nám to v Havlíčkově brodě a tak dále. Nebylo by na škodu uvažovat, že by každé první dítě narozené v novém roce v každé porodnici mohlo dostat nějakou pozornost. Proč zrovna to, odkud pochází. Že by to byl první porod v té porodnici, mi přijde trošku férovější než tenhle systém,“ vysvětlil.

Maminku Klárky Lucii Janákovou šek potěšil. Prý by se ale nezlobila, kdyby se její třetí dcera narodila už před půlnocí.

„Skoro celý den jsem byla dole na porodnici. 19 hodin to trvalo, co odtekla plodová voda. Na to, že první dvě byly venku hned, tak tahle si dávala na čas. Čekala na toho 1. 1.,“ popsala se smíchem.

autor: ost
Spustit audio