První z nových mostů nad dálnicí D1 už slouží řidičům

4. duben 2014

Přes nový most na dálnici D1, který spojuje obce Studený a Děkanovice nad modernizovaným úsekem na 71. kilometru, projeli první řidiči. Stavba vyšla na 18 milionů korun a protáhla se na devět měsíců.

„Byla provedena technická pochůzka, která konstatovala, že není problém pro uvedení do provozu. Starý most musel ustoupit kvůli průjezdnímu profilu nové dálnice, která se rozšiřuje o 75 centimetrů na každé straně a starý most by nevyhovoval,“ říká stavbyvedoucí Borek Růžek ze stavebního sdružení Colas a Porr. Nejnáročnější podle něj bylo právě bourání mostu, kdy se musel na dálnici přerušit provoz.

Místní si oddychli. K doktorovi nebo na poštu do spádové obce Dolní Kralovice už nemusí jezdit složitou 16kilometrovou objížďkou. Ta přinesla problémy i místnímu zemědělskému družstvu, které potřebovalo dopravit na pole zemědělskou techniku.

„Za mostem máme 150 hektarů, které musíme osít a samozřejmě sklidit. Čím dál se na pole jede, je to horší, dražší,“ vysvětlil předseda družstva Jiří Dědič.

Kvůli rozšíření dálnice D1 se loni bouralo celkem devět mostních nadjezdů a děkanovický byl jediný, po kterém vedla silnice třetí třídy. Nový most proto chtěli stavbaři postavit do zimy. Vinou drobných problémů při dostavbě se to ale nestihlo.


Zvětšit mapu
autor: haj
Spustit audio