První pomoc, záchrana života, fingované nehody. Mladí zdravotníci soutěží v Mladých Bříštích

23. červen 2022

Jak pomoci při dopravní nehodě nebo otravě alkoholem? Budoucí zdravotníci v Mladých Břištích soutěží v těchto dovednostech.

Studenti zdravotnických škol soutěží v poskytování první pomoci. 23 týmů dnes musí splnit záchranářské práce na celkem pěti stanovištích. Už včera v Mladých Břištích u Humpolce zasahovali u dvou zinscenovaných situací.

Dopravní nehoda

Tým čtyř studentek z různých zdravotnických škol nabíhá k zinscenované dopravní nehodě dvou aut. Zatímco tři z nich se rovnou ujímají ošetřování prvních zraněných, čtvrtá už vytáčí tísňovou linku. 

Zatímco někteří z figurantů mají jen lehká zranění jako třeba natržené čelo, u dalších už musí dívky provést resuscitaci, tu samozřejmě předvádí na umělé figuríně. 

Celá záchranná akce trvá kolem pěti minut a tým při ní bedlivě pozorují krajští záchranáři. Právě ti pak jejich výkon i hodnotí.

Parta mladistvých 

U druhého stanoviště pak zase týmy musí vyřešit partu mladistvých, z nich má jeden epileptický záchvat, další otravu alkoholem a poslední je pod vlivem drog. Zásah u dopravní nehody se ale soutěžícím dívkám zdál složitější. „Situace byla hrozně zmatená. ve chvíli, kdy se musí člověk zorientovat, je to trochu náročnější,“ shodují se studentky Sára a Vanesa.

Situaci měly navíc týmy složitější už kvůli tomu, že o složení družstev rozhodl náhodný los a jednotliví členové se tak neznali. 

Dnes budou soutěžit školní týmy a studenty čeká celkem pět stanovišť. Podle zástupkyně ředitele pro zdravotnickou školu v Jihlavě Hany Vorálkové jsou zinscenovaná zranění vždy inspirovaná okolím tábora. „Třeba pády ze skály, byl tady i pád parašutisty, alergická reakce na poštípání hmyzu, úrazy elektrickým proudem.“

Celkem se v Mladých Bříštích sešlo 23 týmů ze zdravotnických škol po celé republice. Před koronavirem přijížděli i soutěžící z okolních států, ti ale letos zatím ještě kvůli koronavirové pandemii nedorazili.

Spustit audio

Související