První letošní dítě Vysočiny je Julie, narodila se v Jihlavě minutu po půlnoci

1. leden 2022 10:00

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Julie. Narodila se minutu po půlnoci v Jihlavě. Váží 3185 gramů, měří 48 centimetrů.

Druhým letošním dítětem narozeným na Vysočině je Karel, který přišel na svět v 1:15 také v jihlavské nemocnici. V pelhřimovské nemocnici se první miminko narodilo v 8:04, jmenuje se Anna.

V porodnicích nemocnic v Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě a Třebíči se zatím žádné miminko nenarodilo.

První miminka

V Jihlavě měli od půlnoci do rána dva porody. Minutu po půlnoci se narodila Julie. „Maminka je z Polné,“ řekla porodní asistentka Petra Smejkalová. V 1:15 se narodil v Jihlavě Karel, vážil 3345 gramů a měřil 51 centimetrů. Matka je z Jihlavy.

Julie, první miminko roku 2022 na Vysočině

V Pelhřimově se první miminko narodilo v 8:04. „Porod byl bez problémů, maminka i holčička se mají čile k světu,“ řekla mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová. V porodnici nemocnice Nové Město na Moravě měli první příjem až nad ránem.

Dar od kraje

První letos narozené dítě kraje navštíví 2. ledna hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Miminko dostane zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10.000 korun. Vedení kraje drží tradici vítání od roku 2002. Tehdy se v havlíčkobrodské nemocnici narodil podle zdravotníků vteřinu po půlnoci Vojtěch Ostatnický, byl prvním miminkem Vysočiny i celého Česka.

Loni byl prvním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině Mikuláš Hausknecht. Narodil se v nemocnici v Třebíči v 1:26. Vážil 3780 gramů, měřil 52 centimetrů. Matka byla z Hrotovic.

Spustit audio