Prožít Vánoce bez tradic a Ježíška je ochuzující

20. prosinec 2012
Události regionu

Vánoční tradice a tradiční Ježíšek jako nositel dárků a dobra se vytrácí. Lidé stále více podléhají reklamě, která upřednostňuje americký symbol svátků Santu Clause. Právě proto už před čtyřmi lety vznikla aktivita Zachraňte Ježíška.

Dává si za cíl propagovat tradiční symboly svátků. Ježíška nikdo neviděl, podle etnografky Ilony Vojancové ho máme přijmout jako tajemství. „Naši předci ho vnímali jako dítě obklopené andělíčky. A právě ti andělíčci se rozlétají mezi lidi,“ řekla v Událostech regionu etnografka.

Před rokem 1989 a zejména v 50. letech byl tehdejší vládnoucí stranou propagován hlavně ruský symbol Děda mráz. „Jsem velice ráda, že se nepodařilo Dědu mráze prosadit,“ dodala Ilona Vojancová s tím, že Děda mráz je navíc kulturně velmi vzdálen od českého pojetí Vánoc.

Druhým tématem čtvrtečních Událostí byla akce Daruj hračku s Českým rozhlasem. V Havlíčkově Brodě totiž pořadatelé sbírky – Český rozhlas a společnost Tango Havlíčkův Brod – předávali tisíce dárků dětem z dětských domovů.

autor: mik
Spustit audio