O víkendu odstartují známe hudební festivaly. A nejen to...

25. červenec 2024, aktualizováno

Hudba, farmářské trhy, výstava modelářů, prohlídky hradu. O víkendu nás toho čeká spoustu. Stačí si jen vybrat. 

PÁTEK

Dětské prohlídky pořádá od 10 hodin dopoledne tento pátek až do nedělní 16. hodiny zámek v Telči. Zachariáš Hradce s manželkou Kateřinou z Valdštejna mají pro děti připravené úkoly, za jejich snahu či správnou odpověď jsou odměněny ze Zachariášovy pokladnice. Děti se mohou stát zámeckými dvořany a kavalíry. Během prohlídky i dojde k souboji s drzými zloději. 

V Kámeni na Pelhřimovsku se uskuteční prohlídky kaple Panny Marie Bolestné s Malovci, a to v jedinečné atmosféře za doprovodu průvodců v kostýmu rytíře Jana Kryštofa Malovce z Malovic nebo jeho ženy Marie Veroniky Švihovské. Komentované večerní prohlídky jsou vhodné pro celé rodiny a začínají v časech 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00 hodin. Z důvodu omezené kapacity je nutné si večerní prohlídku rezervovat na tel. čísle 721 846 931.

V Novém Městě na Moravě pořádají na koupališti Váza jubilejní ročník festivalu Váza Fest. Začíná v 17:00 hodin, více informací na plakátě. 

Váza Fest 2024

Dalešice Fest, to je první ročník multižánrového nekomerčního festivalu plného muziky! Akci otevírá Robert KŘESŤAN a Trapeři již v 18 hod. Gort music – to je středověká hudba s moderními prvky elektro music, dále vystoupí Tony Joch a přátelé, folk & country SB Band nebo Lucy & HangOver. Hospoda Stodola v Dalešicích. 

Také v Ledči nad Sázavou je na hradě tento víkend živo - od pátku až do neděle vždy v 19 hodin hraje ochotnické divadlo Mimochodem z Ledče středověký sitkom nazvaný Rytířova dcera. Středověká situační komedie o utajovaném těhotenství, nechtěném nápadníkovi a propletených vztazích.

Lipnické noční prohlídky aneb, když Hašek prováděl, to je název nové večerní procházky po lipnickém hradě. Návštěvníci se setkají s majiteli hradu a panství, ale hlavně s Jaroslavem Haškem, který se ujal role průvodce. Noční prohlídku navštíví kromě několika sutečných historických postav i sám Josef Švejk. Kdo bude vědět, jako událost, která se odehrála 25. února 1634 na chebském hradě, má souvislost s Lipnicí, získá odměnu! Prohlídky začínají ve 20:00 a v 22:30 a je nutno si je rezervovat na tel. 606480708 nebo na zdenek@sigri.cz Pozor, jsou do 10 let nevhodné!

Páteční koncerty na Masarykově náměstí v Jihlavě pokračují. Tento pátek vystoupí od 21 hodin kapela China Blue.

SOBOTA

Hned v 8:00 ráno začínají na Náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou farmářské trhy, kde si návštěvníci mohou nakoupit od místních pěstitelů a výrobců ovoce a zeleninu, med, pečivo, mlékárenské výrobky, uzeniny a masné výrobky, sazenice zeleniny, květin a bylinek, ale také výrobky z proutí, dřeva nebo keramiky. Součástí bude i prodej a ochutnávka výrobků oceněných značkou Regionální potravina kraje Vysočina.

Panský dvůr Telč zve na Výstavu hub a celý víkend věnovaný houbám! Mykoložka Iryna Kliestová má kromě výstavy a prodeje hub připravenou také sobotní přednášku přednášku "Vůně hub" s ochutnávkou a v neděli vycházku do lesa. Součástí je mykologická poradna. 

Modelářský svět láká do Velkého Meziříčí.

Modelářský svět 2024 Velké Meziříčí

V sobotu i v neděli jste zváni na hranou prohlídku želivského kláštera nazvanou Trčkův duch. Burian Trčka z Lípy, nositel starobylého jména, nesl na svých bedrech tíhu hříchů tak obrovskou, že se jeho duše nemohla po smrti vydat za svými předky. Místo toho byl odsouzen setrvat na zemi jako duch, dokud nevykoná nápravu. Po sto letech čekání se objevila osoba, která mohla změnit jeho osud – jeho pravnučka Marie Magdalena Trčková. Prohlídka v kostýmech povede i místy, která se běžně nenavštěvují, například malovaný refektář, tajuplné podzemí nebo klášterní zahrady. Začátky prohlídek: SO - 13:00, 15:15, 17:30, 19:45 a NE - 13:00, 15:15, 17:30, ale opět je doporučovaná rezervace. 

Country půlení léta v areálu Rujna se koná na břehu řeky Sázavy v Ledči nad Sázavou už počtrnácté. Začíná v jednu odpoledne a vystoupí Malina Brothers, Vojta Kiďák Tomáško a mnoho dalších kapel - Fernet, Dejmy, Blue Heart, Coventina, Flastr a Otisk. 

Sraz Amerik a veteránů Pacov

V komunitním centru Silo u městského nádraží v Jihlavě pořádají v sobotu odpoledne od 14 hodin Deskohraní. Hry moderní, deskové, karetní, abstraktní i rodinné hry jsou zde k zapůjčení, ale můžete si donést i vlastní hru a zahrát si ji u nás. Akce je vhodná pro začátečníky i zkušené hráče. Doporučený věk 12+ a vstupné je dobrovolné.

Vernisáž obrazů Igora Šalamouna můžete navštívit v sobotu v 17:00 hodin v hotelu Medlov ve Žďárských vrších. Vystavené obrazy představují průřez uměleckou tvorbou Igora Šalamouna za uplynulých 40 let. Umělec pro Medlov tvoří triptych obrazů na hudební téma prostupující již 90 let příběh tohoto místa. Vernisáži předchází prohlídka hotelu s majitelem Janem Piskořem od 16.00. Vstup je volný.

Želiv Open air - to je hudební festival, který začíná v sobotu v 16:00 hodin v Opatské zahradě resortu Klášter Želiv. Zazpívají Anna K., Olga Lounová a Voxel. 

Prázdniny v Telči

Prázdniny v Telči 2024

Folkové prázdniny začínají také v Náměšti nad Oslavou. Podrobný program najdete zde https://www.folkoveprazdniny.cz/.

V Putimově na Pelhřimovsku vystoupí od 19:30 revivalové kapely známých světových skupin. V areálu pod koupalištěm se předvedou ABBA World revival, který pravidelně vystupuje i v Německu, Francii, Švýcarsku i Švédsku, dále Prague Queen a AC/DC tribute, kterému nechybí zvon ani děla.

V rámci Velkomezříčského léta vystoupí v sobotu od 20:00 na náměstí oblíbená folková kapela Devítka a Honza Brož. 

NEDĚLE 

Lesanka z Humpolce zve na nedělní 10. hodinu dopolední na Masarykovo náměstí v Pelhřimově. 

Spolek Benediktur z Chotěboře zve na Modletínskou pouť. Tentokrát se na ní předvede jihočeské divadlo Dell´Arte s pohádkou Sněhurka, dále kapela BeneBend složená z klientů domova Benediktus, připravuje se souboj s anakondou, prodej výrobků z dílen regionálních prodejců, hry pro děti, bohaté občerstvení. Poutní mši svatou celebruje Mons. Mgr. Jan Paseka pod širým nebem. 

Pouť pořádají také v Jiřicích u Humpolce a v neděli ve 14 a v 16 hodin zde zahrají oblíbené dechové kapely. 

Muzikanti Ladislava Prudíka, to je další dechovka, která fanouškům tohoto žánru zpříjemní nedělní večer na náměstí ve Velkém Meziříčí. Začátek je v 19 hodin. 

Na Prázdninách v Telči v neděli večer hraje Dan Bárta & Illustratosphere.

Na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou se koná komorní koncert LINA i za dobrého počasí v zámecké jízdárně.

autor: hoch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.