Proč bývají okurky hořké a jak tomu zabránit

10. červen 2022

Hořkost okurek způsobuje cucurbitacein. Tuto látku začnou okurky vylučovat, když nemají dobré pěstební podmínky. Chybí voda, střídá se horko a chlad. A když nemají gen nehořkosti? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Hořké okurky, to bývají obyčejně některé původní odrůdy. Třeba nakladačky Bílské, Mělnické, Pálavské byly syrové často hořké, ale po ohřátí v láku hořkost ztratily.

Hořké bývaly okurky obyčejně tehdy, kdy se střídalo chladno s horky, nebyly dobře zalité. V teple a s kvalitní péčí hořké nebývaly ani odrůdy, které v sobě neměly gen nehořkosti.

Občas dělá počasí takové kotrmelce, že i nehořké okurky to ‚zlomí‘ a trochu zahořknou. Hořký kousek od stopky, od konce, mají i takzvané čínské okurky, odrůdy bez genu nehořkosti. Ve vyrovnaně teplých a vláhově stabilních letech hořkost prakticky mizí.

Okurky střídají v pařeništi salát

Které okurky nakladačky zvolit pro pěstování? Doporučuji odrůdy s hustou bradavičnatostí, které se vyznačují mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí méně vhodné klimatické i pěstitelské podmínky. Jejich bujný růst a mohutný kořenový systém zajišťují rychlou regeneraci po klimaticky nepříznivém období.“

Spustit audio

Související