Problematický most nad dálnicí D1 u Řehořova vydrží ještě do jara. Demolice měla začít o víkendu, ale posunulo ji počasí

17. leden 2024 06:30

Ještě pár týdnů k dobru dostal nadjezd nad dálnicí D1 v Řehořově. Most postavený koncem 70. let pro zemědělce měly demoliční stroje zbourat už tento víkend. Nakonec ale Ředitelství silnic a dálnic noční akci, která zastaví provoz na D1, odložilo.

Správci dálnice demolici odložili až na duben kvůli počasí. Podle nich by se teď nemuselo podařit udržovat objízdné trasy. Most je podle diagnostického posudku ve špatném technickém stavu, takže je potřeba ho odstranit.

Ředitelství silnic a dálnic ale tvrdí, že nadjezd monitorují a nehrozí, že by z něj něco odpadalo na projíždějící auta na dálnici.

Zákaz pro auta i chodce

Z obou stran mostu stojí už několik měsíců zákazová značka, přejezd zemědělské techniky nebo aut správců lesů by mohl nadjezdu hodně uškodit. A ač tudy stále vede značená zelená turistická značka, platí zákaz i pro chodce.

Náhrada

Nadjezd u Řehořova nemá oficiálně vlastníka a Ředitelství silnic a dálnic dostalo demolici za úkol od ministerstva vnitra. Obec ani stát ho do správy nechtěli - obec kvůli vysokým nákladům, pro ředitelství je zbytný - už tím, že k němu nevede žádná silnice ale jen polní cesta.

Jako "most nikoho" přečkal i modernizaci dálnice, při které podobné nadjezdy musely zmizet. Tehdy ho zachránilo to, že se v 70. letech stavěl řekněme ledabyle, ne podle stavebního povolení. A po proměření se zjistilo, že i na rozšířené dálnici může zůstat. Místní by o náhradu stáli, snaží se ji vyjednat, státní ředitelství ji ale stavět nehodlá.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související