Pro spokojené soužití se psem je důležitý správný výběr plemene

8. červenec 2020

Předseda Kynologického klubu Jihlava Tomáš Rychetský v rozhovoru na Českém rozhlase Vysočina probral aspekty, které ovlivňují pohodové soužití psa s rodinou majitele.

Prvním předpokladem je podle něj zvolit vhodné plemeno k životnímu způsobu rodiny.

„Existují plemena, která potřebují pravidelný výcvik a jsou aktivní, třeba border kolie, německý nebo belgický ovčák. Když takový pes nemá pravidelný výcvik a zaměstnání, tak psychicky strádá a může se u něj projevit i destruktivní chování,“ řekl v rozhovoru Rychetský.

„Společenská plemena nepotřebují až tolik výcvik, ale potřebují, aby jim lidé byli nablízku. A dnes si lidé pořizují i plemena z jiného prostředí než ze střední Evropy, která jsou určena například ke střežení stád s menším kontaktem s lidmi a domácími zvířaty. Ty mohou pěkně vypadat, ale člověk, který nemá zkušenosti, s nimi může mít dost problémů, protože mají svoji hlavu. Každý by měl zvážit své možnosti a než si pořídí psa, zjistit si více o plemeni a poradit se s někým, kdo už má více zkušeností,“ poradil Rychetský. 

Všem psům se musí jejich majitelé věnovat 

Každý pes potřebuje trochu jiné zacházení, obecně je ale nutné se zvířatům, když si je domů pořídíme věnovat. „Lidé si pejsky polidšťují a mají za to, že když se k nim budou chovat jako k dítěti, bude se pes podle toho reagovat. Ale většinou jim to nefunguje. A pak přicházejí na kurzy k nám do Kynologického klubu Jihlava, kde je učíme, jak s tím pejskem pracovat a poradíme, jak problematické chování napravit. Určitě jsou i u psů patologičtí jednici, kteří to mají v hlavě přehozené a nenaučí se normálně fungovat. Většinou ale změnou přístupu psovoda a důsledným vedením mohou své negativní projevy zmírnit a nevhodné chování omezit,“ dodal naději Rychetský.

V jihlavském kynologickém klubu se věnují i dětem.  „Máme dětské družstvo. Děti jsou velmi nadšené a jejich počet každý rok roste. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Jihlava také každoročně pořádáme příměstský kynologický tábor pro děti se psy,“ dodal Rychetský.

Během letní dovolené potřebuje pes vodu, stín a odpočinek

„Dovolená podle mého názoru není pro psa problém. Ve většině případů bude pes rád, že se podívá jinam a má nové podněty. Když se mu tam jeho majitel věnuje, tak to pejskovi nevadí. Není ani nutné brát s sebou domácí pelíšek nebo misky, na které je pes zvyklý. Je spíš potřeba najít pro psa klidné místo ve stínu, kde si odpočine a zajistit dostatek vody. Doma pes v bezpečném prostředí značnou část dne prospí na dovolené je více ve střehu a je třeba mu zajistit podmínky pro odpočinek. Určitě nelze nechávat psa v autě na přímém slunci. Dnes existují i vozíky za auto s klimatizací,“ uvedl kynolog.

Pokud lidé chtějí se psem trávit dovolenou aktivně, je možné s nimi vyrazit i na kolo. „Psa to musíme pomalu trpělivě učit, jezdit v místě, kde nehrozí nebezpeční nehody nebo kde nebude pes u kola nikoho obtěžovat. Zároveň je nutné myslet na psí tlapky a jezdit spíše po polních a lesních měkkých cestách než po asfaltu.“

Spustit audio