Pro každého žáka jeho vlastní skříňka v šatně a vstup do budovy jenom s čipem, škola ve Větrném Jeníkově se připravuje na nový školní rok

28. srpen 2024 11:30

Už za pár dní se do škol vrátí po dvouměsíčních prázdninách žáci a studenti. Například na základní škole ve Větrném Jeníkově zahájí nový školní rok s řadou novinek. Na žáky čekají třeba nové šatny.

„Hlavně učitel to všechno musí připravit tak, aby, až děti přijdou po prázdninách, si řekly: ‚Konečně jsme zase tady! Netěšily jsme se, ale teď jak to vidíme, tak to bude pecka.‘, usmívá se učitel a držitel ocenění Dětský Ámos 2019 Jiří Palán.

Žáci ve Větrném Jeníkově se letos můžou těšit například na nové šatny. Každý dostane vlastní skříňku. „Ono to souvisí i s novými právními předpisy. Doposud jsme měli šatny v podobě takových starých normalizačních klecí, když se to řekne lidově, a tyto klece už z hlediska právních předpisů nevyhovují, protože v tomto školním roce začíná platit nová hygienická vyhláška, která požaduje, aby každý žák měl svůj vlastní pevně oddělený prostor,“ vysvětluje zástupce ředitelky školy Jiří Dalík.

Vedení školy se zároveň rozhodlo zvýšit bezpečnost svých žáků. Od letoška se ven nebo dovnitř budovy dostanou jen s čipem. „Protože dneska už ty systémy jsou propojené třeba i s bakaláři ve kterých máme třídní knihy, a veškerý komunikační systém s rodiči. Když to dítě přijde do školy a čipne si na dveře, tak rodičům přijde zpráva, v kolik to dítě třeba dorazilo do školy,“ dodává ředitelka Barbora Schreková.

Rekonstrukci v blízké době čeká i strop v přilehlé tělocvičně a v následujících letech by měl vedle školy s pomocí obce ještě vyrůst nový sportovní areál se zázemím, tribunami a fotbalovým hřištěm.

Spustit audio