Přístroj vrací pacientovi vlastní krev, ocení to i Svědkové Jehovovi

18. prosinec 2012
Zprávy z

Nemocnice v Jihlavě má přístroj, který vyřeší problém s operacemi Jehovistů. Ti odmítají transfuzi cizí krve. Nedávno museli takový případ řešit i nemocniční právníci. Teď ale lékaři mají přístroj, který dokáže vracet pacientovi jeho vlastní krev během zákroku.

Má velikost nočního stolku, všechno se v něm točí a vede z něj spousta hadiček. Odborně se nazývá buněčný separátor. Jak se skalpelem v ruce vysvětluje lékař Lukáš Velev, princip je jednoduchý. "Nasává krev, kterou jsme odsáli, z rezervoáru. Tu vyčistí a zachráněné zdravé krvinky, které přes membránu neprojdou, se začnou plnit do sběrného vaku," říká s tím, že ve vaku jsou červené krvinky ve větší koncentraci než v těle pacienta. Lékaři už je jen zředí a podají pacientovi zpět.

V nejbližší době už bude přístroj přejíždět po celé jihlavské nemocnici. "Využívá se při všech operacích, kde je předpokládaná větší ztráta krve. Třeba jde o některé cévní operace nebo třeba velké ortopedické zákroky," říká Velev. Úzkou skupinou, pro které bude přístroj vhodný, tvoří právě Svědkové Jehovovi. "Tento přístroj vyhovuje jejich víře," pokračuje lékař a mluvčí nemocnice Monika Pytlíková dodává, že konflikt s Jehovisty kvůli krevní transfuzi řešili zdravotníci nedávno. "Je to pár týdnů," říká s tím, že přístroj takovým situacím zamezí.

Sami Svědkové Jehovovi jsou k vyjádření zdrženliví. Josef Lukáš, který je součástí výboru pro styk s nemocnicemi, říká, že přístroj je přeci pro všechny. „Je to součást bezkrevní léčby, což je v dnešní době zajímavé," tvrdí. "Je to určitě příjemné, že to v Jihlavě je. Ale je to věc každého člověka – my neorganizujeme životy jiných lidí. Každý člověk si rozhodne sám, jestli ten přístroj použije, nebo ne. I člověk, který je Svědek Jehovův, si sám musí rozhodnout, jestli mu to svědomí dovolí ho použít," pokračuje Jehovista Lukáš.

Přístroj stál 700 tisíc korun. Pokud ho Svědkové Jehovovi budou chtít využít i v situacích, kdy to z lékařského hlediska nebude nutné, budou muset podle Veleva zákrok spolufinancovat.

autor: Daniel Burda
Spustit audio