Připomínáme si 100. výročí narození Eleny Lackové, první romské spisovatelky na Slovensku

21. březen 2021

Sté výročí narození Eleny Lackové, první romské spisovatelky na Slovensku, si v pondělí 22. března připomněla svátečním doodlem na své domovské stránce společnost Google. Na tvorbě speciálně upraveného loga se podílel český ilustrátor Filip Pošivač.

Elena Lacková byla nejvýznamnější romskou osobností na Slovensku. Celý život zasvětila rozvoji a osvětě romské komunity. Zároveň byla jedinou romskou spisovatelkou, která se stala členkou Spolku slovenských spisovatelů.

Romská komunita na Slovensku má jen málo osobností, které uznává společnost a jejichž tvorba byla i oceněna vysokými státními vyznamenáními. Jednou z těchto osobností je i spisovatelka Elena Lacková. Narodila se 22. března 1921 ve Velkém Šariši. O literární tvorbu se pokoušela už jako 14letá, když začala psát básně. Těmito slovy zavzpomínala na své začátky:

„Už od dětství jsem hodně četla. Vždycky jsem si na to našla čas. Snila jsem o tom, že budu spisovatelkou.“

První romská intelektuálka

Čtěte také

První publikovaná zpráva o její literární činnosti pochází z roku 1940. Stala se první romskou ženou ze Slovenska a Čech, která vystudovala vysokou školu. A to, i když studovat začala až ve 44 letech. Vysokoškolské vzdělání získala dálkově na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Více etnolog Arné Mann:

„Její začátky se datují po 2. světová válce. V roce 1946 napsala divadelní hru Horiaci cigánsky tábor, kterou nastudovala s amatérským romským divadlem.“

S divadlem do roku 1950 úspěšně odehrála po celém Československu 106 repríz této hry.

„Bylo to velmi divoké období a ona se do něj snažila vnést pořádek a kulturu a na Romy pozitivně působit.“

Lacková napsala díla, jako Mŕtvi sa nevracajú, Bieli krkavci a soubor původních romských pohádek v romském a slovenském jazyce pod názvem Husle s tromi srdcami. Napsala i knihu vzpomínek Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou, které kromě její mateřštiny vyšla i ve francouzštině, maďarštině, ruštině a angličtině. Etnografka Zuzana Kumanová:

„Nedefinovala bych ji jako spisovatelku, její záběr byl daleko širší. Její knihy jsou jen součástí celého jejího působení. Myslím si, že se snažila hlavně o změnu způsobu života Romů.“

Snažila se kulturně povzbudit slovenský národ

V roce 2000 získala jako první Romka od slovenského prezidenta Rudolfa Šustera státní vyznamenání, Řád Ľudovíta Štúra III. třídy. A takto si na událost zavzpomínala:

„Medaili jsem s radostí převzala. Ľudovít Štúr povzbuzoval slovenský národ, šířil slovenskou kulturu, jazyk. Já jsem šla v jeho stopách.“

První romská spisovatelka na Slovensku, dramatička, autorka literatury pro děti a mládež, zemřela 1. ledna 2003 ve věku nedožitých 82 let. Pro řadu píšících Romů je Elena Lacková, jejíž dílo bylo přeloženo do vícero jazyků, dodnes velkým vzorem.

Spustit audio