Princ z Persie, Pac Man, střílečky. Třebíčský zámek zve na výstavu starých počítačů a her

10. červenec 2021 06:00

Na třebíčském zámku můžete navštívit neobvyklou výstavu. Zavede vás k počátkům stolních počítačů a her.

Počítače, tablety nebo chytré telefony nás v současnosti obklopují neustále. Byly ale doby, kdy jedna rodina vlastnila počítač s monitorem připomínající krabici, na který chodily hrát legendárního Pac Mana i děti od sousedů.

Právě do těchto časů a možná ještě dál vás zavede putovní výstava Retrogaming, kterou můžete o prázdninách navštívit v třebíčském zámku.

Z dnešního pohledu retro počítače…

„Když si návštěvník projde výstavu, uvidí počítače, se kterými se mohl dnešní padesátník setkat ve škole nebo ve firmách,“ říká v konírně třebíčského zámku Michal Zábrš, kurátor výstavy.

Nejstarší vystavený počítač je z roku 1982. „Máme počítače české výroby, tehdy se jim říkalo PMD, potom se tu najde i počítač od firmy IBM, který funguje dodnes. Zahraniční počítače velmi oblíbené pro hraní her, ale dalo se na nich i programovat, to jsou počítače Commodore, Atari, Sinclair.“

Hraní her

Výstava v třebíčském zámku není jen prohlídkou staré výpočetní techniky, lidé si mohou zahrát i hry. „Nabídka her je několik stovek, v podstatě se to nedá ani obsáhnout. Nechybí nejznámější hry té doby – Princ z Persie, Pac Man nebo ty, co neviděli rodiče rádi, hlavně střílečky,“ dodává Michal Zábrš.

„Každá hra se nahrává do počítače několik minut, jako médium se používaly klasické magnetofonové kazety.“

Putovní výstavu Retrogaming si budou moci zájemci prohlédnout do konce srpna. Pak se přesune do Českých Budějovic.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související